PRAVITE VINO – OPREZ

17. rujna 2013.

Povodom sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je preventivno upozorenje građanima na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta.

 

“Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti”, navodi MUP u priopćenju.

Upalite svijeću i ne idite pijani u podrum

“Podrume treba prozračivati te se ne preporučuje samostalan ulazak u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika, pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće – ugasi li se ona odmah, to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu”, savjetuju iz MUP-a.

M.P./MediaServis
17.09.2013.
Website Apps