MINISTAR O TIKVEŠU !

28. rujna 2013.

KOPAČKI RIT – “Kako se sezona bliži kraju, sve je izvjesnije da je posrijedi odlična turistička godina”, rekao je ministar turizma Darko Lorencin, koji je jučerašnji Svjetski dan turizma obilježio u baranjskom biseru prirode, Kopačkom ritu, čime je dao do znanja da kontinent nije zaboravljen.

– Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma je voda, a ona znači život, posebice na kontinentu. Plitvička jezera, slapovi Krke i Kopački rit veliki su razlozi dolaska turista. Kopački rit, za razliku od spomenutih nacionalnih parkova, turistima nije toliko ”pod ruku”, ali se nalazi na području koje, kao i on sam, ima ogroman potencijal – istaknuo je ministar, naglasivši kako im je želja da od istočnohrvatskih destinacija, Osijeka, Baranje, Vukovara, Iloka, Đakova i ostalih, stvore jedno veliko odredište.

Objasnio je to na primjeru mikroregije, naglasivši da gost koji odsjedne bilo gdje u Baranji mora posjetiti beljske turističke potencijale, Kopački rit i ostala odredišta, ali je za to potrebna povezanost institucija i privatnika te kvalitetan program. Dodao je kako je potrebno više smještajnih kapaciteta, po mogućnosti hotelskih, premda ni manji (novi OPG-ovi) nisu na odmet. Naglasio je i potrebu brendiranja enogastronomskih proizvoda, točnije, mukotrpan rad na njihovoj standardizaciji i zaštiti. “Gastronomija je jedan od deset ključnih proizvoda koji čine generalnu turističku ponudu. Već smo pokrenuli aktivnost kako bismo i ovaj dio Hrvatske obuhvatili gastroedukacijom”, naglasio je Lorencin. Pomoćnik ministra za zaštitu prirode Nenad Strizirep najavio je nove investicije na području Kopačkog rita. “Uz obnovu Prijamnog centra, vrlo brzo će se krenuti u obnovu tikveškog kompleksa”, rekao je, istaknuvši da pametnim ulaganjem turističke destinacije na kontinentu mogu postati generator razvoja, uz maksimalnu zaštitu okoliša.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps