VINSKI MARATON 2013

28. rujna 2013.

 

Vinski MARATON 2013.

 


Svake godine prvog vikenda u listopadu, u selu Zmajevac usred Baranjskog vinogorja održava se vrlo posebno natjecanje – Vinski Maraton.

U subotu 5.10.2013., cijeli Zmajevac pretvorit će se u veliku „arenu“ posvećenu kušanju baranjskih delicija, lovačkog gulaša, ciganskog pečenja, najveće baranjske roštilj kobasice u tijestu i, razumije se, vina cijenjenih baranjskih vinara.

U središtu sela cijeloga dana odzvanjat će zvuci tradicionalne baranjske, mađarske i ciganske zabavne glazbe, goste će zabavljati streličari, a prikazat će se tradicionalno udaranje bičem. U pojedinim vinskim podrumima već tijekom prijepodneva trajat će „sportske pripreme“ u izvlačenju vina iz buradi s jednim ciljem – crijevom izvući i po želji popiti što više vina!

Oko 14 sati, nakon što Hrvati, Mađari, Srbi, Slovaci, Rumunji, Makedonci i drugi gosti pokažu svoje kulturno nasljeđe plesom i pjesmom, započet će glavni događaj, sam Vinski Maraton.

U trajanju od 4 sata svi sudionici maratona njih oko 300, s čašom oko vrata i kartom sela, morat će obići što više otvorenih vinskih podruma, u njima kušati vino ponuđeno za degustaciju, a pri tome prepoznati sortu i dati svoju ocjenu toj slasnoj zlatnoj ili crvenoj kapljici. Maratonac koji obiđe najviše vinskih podruma bit će proglašen pobjednikom, a vinar čije vino maratonci ocijene najboljim također će odnijeti zlatnu medalju!

Zmajevački katolički i reformatorski „surduk“, te vinske ulice nanizane simpatičnim tradicijskim vinskim podrumima „gatorima“, ovoga će dana još više nego inače odzvanjati pjesmom i smijehom zadovoljnih ljubitelja vina i dobre zabave.

Natjecateljima neće biti ni malo lako proći svih 20ak vinskih podruma jer kada jednom kušaju zlatno-zelenkastu graševinu, okusa i mirisa poput zelene jabuke ili rubin-crvenu frankovku „za prste polizati“ poput žlice domaćeg pekmeza od šumskog voća, teško će se odlučiti za nastavak maratona. No sportski duh je nepobjediv, pa ne smunjamo da će ih radoznalost hoće li u nizu vinarija naići na još bolje vino voditi prema cilju. A ako poneki natjecatelj od degustacije vina na tren izgubi tlo pod nogama, uz svaki podrum bit će spremne tačke, baranjska verzija „indijskih rikši“.

Nakon proglašenja pobjednika u kategoriji maratonaca i kategoriji najbolje ocjenjenog vinara uslijedit će zabava uz koncerte u katoličkom surduku.

Kako se prijaviti za sudjelovanje pitate se?

Kotizacija za natjecanja na maratonu je 50 kn, uključuje čašu za vino s tobolcem, kartu za orijentaciju kroz vinske podrume, posjet 20ak vinskih podruma u kojima će se kušati po 1 dl vina.

Za natjecanje se možete prijaviti u TZ Baranje, dolaskom u ured na adresi Imre Nagya 2, Beli Manastir (Trg Slobode) ili pozivom na telefon: 031/70 20 80

Prijave za štandove izlagača i prodavača tradicijskih proizvoda: u uredu TZ Baranje, dolaskom na adresi Imre Nagya 2, Beli Manastir (Trg Slobode) ili pozivom na telefon: 031/70 20 80

 

PROGRAM: Vinski Maraton, Zmajevac, Baranja: 5.10.2013.

 

09:00 – Svečano otvorenje – Katolički surduk

 

09:30 – igre za organizirane grupe na temu vina u jednom od vinskih podruma, (natjecanje u izvlačenju vina iz buradi, koliko metara vina možete popiti sl.)

 

09:30 – mimohod, dobro jutro Zmajevac

 

10:00 – Tradicionalan prikaz mađarskog streličarstva, baratanje bičem, pred Domom kulture

 

11:30-12:30 doručak za goste

 

13:00 – Svečani mimohod od Mađarske kuće do katoličkog surduka

 

13:30 Kulturni program-Otvaranje Smotre Folklora, Međunarodnih Folklornih Skupina / Slovačka, Srbija, Makedonija, Hrvatska. /

 

14:00 Početak Vinskog maratona ispred Doma kulture

 

17:00 Završetak vinskog maratona-stizanje na cilj Dom Kulture –

 

18:00 Proglašenje rezultata Vinskog Maratona

 

19:00 Koncerti u katoličkom surduku

 

Prijavljivanje na vinski maraon traje i 5.10.2013 od 9,00 do 13,00 sati u Domu kulture.

Priključivanje u igre moguće je cijeli dan.

 

Website Apps