NA DANAŠNJI DAN

26. rujna 2013.

Kako se zvao prvi hrvatski nobelovac? – 1976.

Na današnji dan umro je prvi hrvatski nobelovac. Prezivao se Ružička, a oko njegovog osobnog imena još ni danas ne postoji sveopće slaganje.

Prvi hrvatski dobitnik Nobelove nagrade rođen je u Vukovaru 1887. godine. Premda mu je prezime češkog porijekla, većina predaka su mu bili Hrvati. Kršten je kao Leopold Stjepan Ružička, a ime Lavoslav koristio je samo u potpisivanju pisama prijateljima.

 

Germansko ime Leopold nema korijen u riječi lav, pa je korištenje imena Lavoslav pomalo pogrešno, no uobičajilo se u hrvatskom govornom području. Ružička je dobio Nobelovu nagradu iz kemije 1939. za svoj rad na polimetilenima i višim terpenima. Uz to je bio nositelj osam počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu i po jedan za prirodoslovne znanosti i pravo), Lavoisierove medalje, Faradayeve medalje te još niza medalja i nagrada. Od praktičnih primjena njegovih otkrića spomenimo da se bavio piretrinom (insekticidnim spojem iz dalmatinskeg buhača) te spojevima važnima u industriji parfema.

 

Lavoslav Ružička ili Leopold Ružička? Još ni danas ne postoji potpuno slaganje koji oblik je bolji. U Nobelovom komitetu vode ga kao Leopolda, a u RH se preferira upitna varijanta Lavoslav.

dnevno.hr

Website Apps