BELI MANASTIR – U sklopu projekta Ulaganje u turizam i gospodarstvo hrvatskih regija, koji je pokrenula Gospodarska komora Budimpešte, potencijalnim se investitorima prva predstavila Baranja. O gospodarskim potencijalima, te baranjskom turizmu, na skupu u mađarskoj metropoli govorili su, između ostaloga, dogradonačelnik Zoran Kranjčec i predstavnica TZ Baranje Beata Kovač.

– Posebno su zapaženi ostali dijelovi prezentacije vezani uz belomanastirske poslovne zone – naglasio je nakon povratka Kranjčec, dodajući kako su investitori kao veliku prednost istaknuli prometnu povezanost.

– Zone su na približno 500 metara od željezničke pruge i budućeg cestovnog koridora 5C, 30-ak kilometara od zračne luke u Klisi i po tristotinjak kilometara u prosjeku udaljene od Budimpešte, Zagreba, Beograda i Sarajeva – objašnjava, nastavljajući kako je i ”plus” dostupnost brzog interneta na zonama. Potencijalne investitore zadovoljile su i pogodnosti koje mogu ostvariti prilikom investiranja.

– Ostali su iznenađeni cijenom zemljišta u zonama, koja je svega jedan euro za četvorni metar, a potom i nizom ostalih pogodosti, kao što su oslobađanje od plaćanja raznih naknada i nameta te ustupanjem prava korištenja s pravom građenja bez naknade – ističe, napominjući kako je za potpisivanja ugovora još rano, ali sudeći prema prvim kontaktima i dogovorima o posjetu Belom Manastiru, nada se da će ovim putem biti otvoreno pokoje radno mjesto. Riječi je bilo i o planovima za budućnost jedinog baranjskog grada.

O turističkim potencijalima i mogućnostima investiranja u turizam govorila je Beata Kovač, naglasivši kako su vrata investitorima i ”nositeljima” dobrih ideja širom otvorena.

– Uspostavili smo prve kontakte, a osim čelnih ljudi budimpeštanske Gospodarske komore, interes za investiranje pokazali su Rusi i Ukrajinci – ističe Kovač, napominjući kako prve službene posjete potencijalnih ulagača očekuje na proljeće. Organizator posjete Baranjaca Budimpešti bila je tvrtka Privilegium u vlasništvu Marije Gunzinama. Uz nju, Grad Beli Manastir i TZ Baranje, u predstavljanju je sudjelovao OPG Bošnjak iz Branjinog Vrha, a posjetiteljima su predstavljeni i proizvodi vinara Josića i Kolara, rakija iz Kneževe kušaonice te proizvodi OPG-a Matijević.I.Getto

Website Apps