VIŠE TURISTA U BARANJI

12. rujna 2013.

BELI MANASTIR – Kontinent je ipak “in”. Može se tako reći nakon uvida u “turističku statistiku” koju su prezentirali u uredu TZ Baranje. Iako se Baranja ne može uspoređivati s morskim destinacijama, ovdašnji su turistički djelatnici izuzetno zadovoljni brojem dolazaka i noćenja krajem proljeća i tijekom ljeta. Od svibnja do kolovoza ove godine u destinacijama pod ingerencijom TZ Baranje, bez općina Bilje i Draž, ostvareno je približno 2.000 dolazaka, te više od 5.200 noćenja. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, Baranju je posjetilo dvjestotinjak ljudi više, a zabilježeno je gotovo 2.000 noćenja ”viška” nego 2012. godine. Iako dominiraju domaći gosti, nije zanemariv podatak kako je u samo četiri mjeseca ove godine u Baranju stiglo oko 800 stranih gostiju, ostvarivši pri tome više od 1.800 noćenja.

– Baranja se sviđa svima, a ako se može suditi po najnovijim podacima, proljeće i ljeto u njoj najviše vole provoditi Nijemci, Austrijanci, Francuzi, Srbi i Slovenci – kažu u TZ Baranje, objašnjavajući kako su turisti iz ovih država ostvarili najveći broj dolazaka i noćenja. Zanimljivo je da za njima slijede Poljaci i Rumunji s tristotinjak noćenja. Prespavali su u nekom od baranjskih smještajnih kapaciteta još i Bosanci, Bugari, Danci, Englezi, Izraelci, Mađari, Makedonci, Šveđani, Švicarci, Ukrajinci i Turci. Nešto kraće zadržavali su se Estonci, Finci, Grci, Irci i Litvanci te gosti ”preko bare”, Amerikanci, Brazilci i Kanađani. Brazilska obitelj, primjerice, smjestila se u autohtonom seljačkom turističkom gospodarstvu Sklepić u Karancu.

– Ljudi su u Baranju došli ciljano. Sletjeli su u Zagreb, te do Baranje došli kombiniranim prijevozom, autobusom i rent-a-carom – priča Denis Sklepić, prisjećajući se kako je najmlađi član brazilske obitelji sa sobom nosio električnu gitaru, pa su na brzinu ”osnovali” brazilsko-karanački bend, sastavljen od Denisa, njegova sina Stipana i mladog Brazilca Silvija. Ponudio ih je tradicionalnim baranjskim doručkom, a fascinirao ih je i topli kruh iz krušne peći. Za glavni objed bila je zadužena Baranjska kuća, a tamo su, nakon kulena i kobasica, jeli perkelt od soma. Za desert su im poslužili knedle sa šljivama i taške s pekmezom. Nakon karanačkih iskustava, najavili su ponovni dolazak.I.Getto

Website Apps