KNEŽEVI VINOGRADI – Najbolji gemišt u Hrvatskoj pravi se od beljske graševine i Jamnice – epilog je to Izbora najboljeg štros gemišta, održanog u sklopu Dana gemišta na Štrosu, odnosno višednevne zagrebačke manifestacije Ljeto na Štrosu (Stossmayerovo šetalište).STROSSMAYEROVO-ŠETALIŠTE-–-ZAGREB

– Tijekom proteklih mjesec dana na zagrebačkom je Štrosu bilo uistinu veselo, a uz brojna događanja zanimljivosti nije nedostajalo ni u vinskom dijelu. Kao posebna atrakcija, svakodnevno su izvrsno bili posjećeni i Dani gemišta na Štrosu, u sklopu kojih su gosti birali najbolji gemišt – objašnjava Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica beljskog sektora turizma i marketinga. Naglašava kako su posjetitelji i stručni žiri, između nekoliko vrsta graševina, inače vinske sorte već tradicionalno prepoznate i prihvaćene kao pr(a)vog izbora za gemište, najboljom kombinacijom ocijenili onu načinjenu od kvalitetne graševine Belje i Jamnice. Napominje kako su radu stručnog žirija i konačnoj ocjeni aktivno pridonijeli ”istureni članovi” Davor Dretar-Drele, potom Miran Hadži Veljković i Zlatko Petrović-Pajo, članovi poznatog zagrebačkog benda Kraljevi ulice, Damir Folnegović-Hulec, iz svima poznate Večernje škole, ali i stotine slučajnih ”kušača” koji su pohodili Ljeto na Štrosu, odnosno sudjelovali u izboru najboljeg štros gemišta. Posjetitelji su za 20 kuna dobili gemište od nekoliko hrvatskih graševina, a nagrada onima koji su glasali za najgemišt bio je – putni štros gemišt.

gemi_t__pricer_508373S4

– Ovo je još jedan dokaz kako ljubitelji gemišta zasigurno neće pogriješiti odaberu li, u kombinaciji s Jamnicom, kvalitetnu graševinu Vina Belje, kao izvrstan izbor suhog bijelog vina kontroliranog podrijetla iz vinogorja Baranja, iskričavozelenkaste boje i snažnog te složenog intenzivnog mirisa, koji podsjeća na svježu jabuku i citruse – dodaje Vajda-Mlinaček. Podvlači kako se ova kombinacija, sukladno posljednjoj ocjeni žirija sa Štrosa i ocjenama enologa i nutricionista, izvrsno sljubljuje uz tradicionalna jela od mesa i s roštilja, čiji se miris unatoč dolasku jeseni još osjeća u zraku.

Ivica GETTO
Website Apps