Danas je dan učitelja

5. listopada 2013.

Teacher_703_18551853_0_0_7008882_300ZAGREB, 05. listopada 2013. godine – Svjetski dan učitelja koji se održava danas, prilika je za cijelo društvo da se podsjeti važnosti nastavničke profesije u društvu.
U teškim vremenima poziv pred kojeg se postavlja najviše izazova je poziv učitelja. Vrijeme koje ne nudi viziju budućnosti i jasne korake prema cilju, vrijeme koje ne cijeni trud i rad već traži podobnost, vrijeme koje ne cijeni znanje i dugoročno ulaganje već instant postignuće i materijalno, koje ne promiče humanističke i moralne vrijednosti, zahtijeva od učitelja upravo suprotno – djeci i mladima pružiti viziju, pokazati da su trud, rad i znanje istinske ljudske vrijednosti.
Svjetski dan učitelja prilika je da sve nastavnike/ce pozovemo na aktivan doprinos javnoj raspravi o prijedlogu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.
Strategija definira sljedeće prioritete:
– “Obrazovanje i znanost razvojni su prioriteti Hrvatske, od posebnog javnog interesa.”
– “Hrvatska mora biti otvoreno, mobilno i inovativno društvo.”
– “Odgojno-obrazovni sustav inovirat će se kroz koncept cjeloživotnog učenja, pri kojem cjeloživotno učenje, znanost i inovacije čine trokut znanja.”
– Naglasak je na uključivanju što većeg broja građana u cjeloživotno učenje, putem usvajanja ključnih kompetencija, s posebnim naglaskom na djecu i mlade.
– Ključni su kvalitetni i motivirani odgajatelji, učitelji, nastavnici i andragoški djelatnici, u čije će se kontinuirano učenje i usavršavanje ulagati, uvest će se sustavi (re)licenciranja za učitelje i ravnatelje te model njihovog trajnog razvoja.
– Izradit će se novi kurikulumi, s jasno definiranim odgojno-obrazovnim ishodima i kriterijima.
– Osnovna škola produljuje se na 9 godina.
– Promovira se odgoj i obrazovanje koje aktivno potiče cjelovit individualni razvoj svakog djeteta i mlade osobe, promiče društvenu jednakost i demokratske vrijednosti…” .
– Formirat će se nacionalna mreža potpore inkluzivnom obrazovanju te obrazovanju darovitih učenika te će se sustavno promicati kultura kvalitete i etičnosti visokog obrazovanja.
Stoga je od iznimne važnosti uključivanje svih u odgojno-obrazovnom sustavu i šire u proces javne rasprave i iznošenje prijedloga o tome kako ostvariti ove i brojne druge ciljeve postavljene u Strategiji. Sad se pruža cijelom društvu prilika da iskažu koliko nam je obrazovanje bitno i da jasno pridonesu stvaranju vizije boljeg društva, krećući od nove Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije.
Podsjećamo sve nastavnike i nastavnice da se u sklopu otvorene javne rasprave očituju o Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije te na taj način ukažu na moguće nedostatke i primjedbe na navedeni dokument, kao i preduvjete za njegovu provedbu.
Jer – škola ne smije biti preslika društva u kojem živimo već uzor i primjer bolje budućnosti za nove generacije.
Svim učiteljima i učiteljicama želimo sretan Svjetski dan učitelja.

Website Apps