80674

KOPAČKI RIT – Inovacija tvrtke Bor plastika iz Kneževih Vinograda, nastala u suradnji sa zagrebačkim partnerom, višenamjenski ponton-brod, jučer se prvi put okušala u okruženju kojem je i namijenjena. Porinuće i pokusna vožnja priređeni su u vodama Parka prirode Kopački rit.

– Riječ je o višenamjenskom proizvodu koji može biti radni brod, svojevrsna dizalica, mali trajekt, prijevozno sredstvo odnosno brod za prijevoz raznih izaslanstava pri pokazivanju turističkih i ostalih potencijala određenih područja – istaknuo je Atila Borbaš, direktor Bor plastike. Objasnio je kako je trup broda izgrađen od nekorodirajućih polietilenskih cijevi, te kako ga, uz motor s unutrašnjim izgaranjem, može pokretati i izvanbrodski motor s električnim pogonom, što ga čini ekološki čistim. Jedna od velikih prednosti inovacije prilično je mali gaz, između 15 i 25 centimetara, pa može prići mjestima gdje veći brodovi ne mogu.

– Kao lokalpatriot odlučio sam prezentaciju prirediti u Kopačkom ritu, budući da je prvobitna zamisao bila izraditi nešto prikladno za Parkove prirode, odnosno nacionalne parkove – naglasio je Borbaš.

Okvirna cijena takvog broda kreće se oko 20 tisuća eura, što ovisi o mnogo čimbenika. Prezentiranim je zadovoljan bio i Damir Opačić, ravnatelj JUPP-a Kopački rit.

images

– Uz određene preinake, ovaj je brod i više nego ”dva u jedan”, kako je prvobitno predstavljen – rekao je Opačić, dodavši da zadovoljava sve ekološke uvjete, što je važno za eventualno puštanje u promet vodama zoorezervata. Naglasio je da do sada sličan proizvod nije vidio te da je vožnja ekobrodicama važan segment turističke ponude JUPP-a. Budući da postojeća ploveća oprema JUPP-a polako stari, nije isključeno da će se upravo Bor plastikin brod pridružiti floti ekobrodica, koju za sada čine Liska i Vidra, uz manje čamce.I.Getto

Previous Post
«
Website Apps