DANI VINA U SUZI

1. listopada 2013.

ib

SUZA – U suorganizaciji MKUD-ova Csárdás i Jokai Mor iz Suze, uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH u Suzi je održana jedna od kulturnih manifestacija s najdužom tradicijom u regiji – Dani vina, u sklopu koje su organizirane berbene svečanosti i berbena zabava.

berba1

Stanovnici Suze spominju da je istočni dio Banske kose, posebice uzvisine iznad mjesta Suza i Zmajevac, poznato vinorodno područje još od vremena Rimljana. Stoga i ne čudi da je obilježavanje uspješnog završetka berbe do danas najvažnija manifestacija u tim mjestima, jer se najveći dio mještana bavi upravo vinogradarstvom i vinarstvom. I ove su godine na ranču Fica organizirali tradicionalna konjička natjecanja, seoske su ulice preplavile stare konjske zaprege, a uslijedila je velika berbena zabava.

index

Plesao se čardaš, jela tradicionalna mađarska jela… Postavljeni su i štandovi s ručnim i autohtonim proizvodima. Središnje nedjeljno događanje bilo je tradicionalno natjecanje u kuhanju brdskog graha u ćupu – specijaliteta koje su vlasnici vinograda, na otvorenom, kako bi bilo što manje stanki, pripremali beračima grožđa. I.Getto

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps