KIŠA U BARANJI

1. listopada 2013.

 

BELI MANASTIR – Prosječno 55 litara kiše po četvornom metru palo je tijekom prekjučerašnjeg dana (do jučer u 7 sati) na baranjske poljoprivrdne površine. Najviše kiše bilo je u okolici Belog Manastira, gdje je palo nešto više od 60 litara. Premda nije riječ o količinama kao, primjerice, u Rijeci, baranjski ratari tvrde da ovoliko kiše ipak nije bilo potrebno. S prekjučerašnjim i jučerašnjim količinama palo je više od višegodišnjeg rujanskog prosjeka.

index ki

– Kiša nije pomogla repi, suncokretu i kukuruzu, a odmogla je pripremi za jesensku sjetvu i vađenju repe – kažu poljoprivrednici, pribojavajući se daljnjih oborina zbog kojih bi mogli isteći optimalni sjetveni rokovi. U nekim dijelovima Baranje počelo je vađenje repe, posebice na pjeskovitijim tlima, pa se vozači pozivaju na oprez na mjestima u blizini prizmi, zbog mogućeg blata na kolnicima. Kako ističu u PP Beli Manastir, vlasnici zemljišta dužni su ishoditi sve potrebne suglasnosti od nadležnih cestara, među kojima i onu o privremenoj signalizaciji.

– Posjedovanje svih potrebnih suglasnosti ne znači da je time njihov posao gotov, budući da svaki proizvođač cestu mora očistiti od blata – kažu u policiji, naglašavajući kako to vrijedi za cijelu godinu, a ne samo vrijeme vađenja šećerne repe. No, upravo za vrijeme kampanje ovo je pitanje i najaktualnije. U protivnom, dodaju, slijede novčane kazne, kao što se to dogodilo prije desetak dana, kada je jedan nesavjesni poljoprivrednik nemar osjetio – na džepu.

Kiši se nisu obradovali ni vinogradari. Oni koji nisu stigli obrati rane sorta, htjeli – ne htjeli, berbu su morali prekinuti.

imagesbbb

– Tako intenzivna kiša nije dobra zbog truleži, koja će se sigurno pojaviti. Omjere ćemo moći tek naknadno utvrditi – kaže Lajoš Kolar, vinogradar iz Suze. Berba najzastupljenije baranjske sorte, graševine, bar u njegovim vinogradima, počet će najvjerojatnije 10. listopada.I.Getto

Website Apps