EUROPSKI DAN DONORA

12. listopada 2013.

60132

U pet godina članstva u Eurotransplantu, Hrvatska je došla u sam svjetski vrh po broju donora. Još 2000. godine imali smo manje od tri donora na milijun stanovnika, a danas ih je više od 18 na milijun stanovnika, što nas stavlja na treće mjesto u svijetu po broju donora.

Kako postati donor?

Temelj uspješnosti provođenja cijelog sustava prvenstveno počinje od stava i odluke pojedinca o darivanju i presađivanju organa i tkiva. Odluka o darivaju dijelova tijela poslije smrti iznimne je etičke vrijednosti, plemeniti čin i izraz solidarnosti i ljubavi prema bližnjemu.

 «Sve što može poslužiti živomu grijeh je pokopati», Ivan Pavao II

Hrvatska ima zakon tzv. pretpostavljenog pristanka što znači da su svi građani Republike Hrvatske mogući darivatelji ukoliko se za života nisu tome protivili.2307-v

Osobe koje ne žele darovati organe i tkiva trebaju popuniti Izjavu o nedarivanju kod izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite. Izjave o nedarivanju upisuju se u registar nedarivatelja pri Ministarstvu zdravlja.

Bez obzira na pozitivne zakonske propise koji omogućuju darivanje organa, ukoliko se obitelj umrle osobe izričito protivi darivanju organa, njihova želja se poštuje. Obitelj koja je upoznata sa pozitivnim stavom preminule osobe o darivanju dijelova tijela nakon smrti, uglavnom poštuje želju umrlog i ne protivi se eksplantaciji.

Na žalost, u praksi, obitelj u većini slučajeva nije upoznata sa stavom umrlog člana o darivanju organa, no ukoliko  osoba posjeduje  donorsku karticu obitelj uglavnom poštuje njen stav i ne protivi se eksplantaciji.  Donorsku karticu građani mogu zatražiti kod liječnika primarne zdravstvene zaštite ili u Ministarstvu zdravlja .

Građani bi trebali donijeti odluku vezano uz darivanje organa poslije smrti te o svom stavu informirati svoje bližnje.

 

Website Apps