images

BELI MANASTIR – Hrvatska poljoprivredna komora ne radi ono što bi trebala raditi. Ne zastupa interese seljaka nego pogoduje Ministarstvu poljoprivrede u želji da razjedini seljake. U njezinim najvišim tijelima ima i “petokolonaša”. Neću se kandidirati za predsjednika Komore koja je neučinkovita i nije seljačka – grmi predsjednik udruge baranjskih seljaka Petar Pranjić, pozivajući seljake na bojkot Komore i komorskih izbora. Ne govori, kaže, samo u svoje ime, već u ime brojnih koji ga nazivaju i negoduju. Premda nije osnovni razlog poziva na bojkot, posljednja kap koja je seljacima prelila čašu pravo je glasa na izborima. Imaju ga oni koji su platili komorsku članarinu (0,5 posto od iznosa poticaja, što je 10-ak kuna po hektaru obradive površine).f16acff64df5ae98a233141ba7c8ae93

– Neki seljaci članarinu nisu platili jer su u blokadi, a neki zbog nezadovoljstva radom. To nije razlog da izgube pravo glasa – kaže, pitajući se zašto se, od trenutka prestanka obveze plaćanja članarine, broj članova Komore smanjio. Kao jedan od razloga vidi i ponašanje aktualnog predsjednika HPK Mate Brlošića, kojemu seljaci ne mogu oprostiti što je prilikom posljednjih prosvjeda, prvi raspustio punkt, izazvavši na taj način nemir među seljacima.

– Opće je mišljenje kako ništa nije učinio da se izborimo za svoja prava. Istovremeno, u HDZ je ušao, i za dogradonačelnika Đakova se kandidirao, samo stoga što je htio riješiti raspodjelu državnog zemljišta i tako ostvariti svoje ciljeve – negoduje Pranjić, te dodaje kako mnogima nije jasno zašto je novac HPK trošen na beskorisne stvari kao što je put u Kinu gdje su išli učiti kako se sadi bijeli luk.bijeli-luk-cesnjak-slika-22784209

– Komora bi trebala uspostavljati kontakte s tržištima s kojim poslujemo, raditi na edukaciji seljaka, otvarati nova vrata i slično, a ne mlatiti praznu slamu – nabraja razloge zbog kojih se odlučio na poziv za bojkot komorskih izbora. Tvrdi kako udruga seljaka, kao što je Baranjska brazda, radi znatno bolje od HPK. Kanalizira interese i probleme, organizira edukacije i seminare, te otvara nova tržišta.

Jesu li članovi HPK, upitali smo nekoliko baranjskih seljaka. Većina ih je odgovorila negativno. Svima je zajednički razlog prevelik iznos članarine.

– Više od 1.000 kuna godišnje mogu upotrijebiti za nešto drugo, jer od Komore do sada nisam imao koristi. Ne znam kako drugi, ali na izbornom popisu vidim jako malo Baranjaca – kaže jedan od anketiranih.

Ivica GETTO
Website Apps