ISTRAGA SE ŠIRI

19. listopada 2013.

 

Priča oko izvlačenja novca iz Hrvatske gospodarske komore preko jedne tvrtke u Češkoj neće stati samo na HGK, jer će se propitivati i još stotine uplata.images

Na račun u Češkoj nisu sjela samo 32 milijuna kuna što ih je uplatila Hrvatska gospodarska komora nego je u razdoblju od 2005. do 2011. godine uplaćeno ukupno više od 70 milijuna kuna, doznaje Novi list od izvora bliskih istrazi.

Hrvati vlasnici tvrtke

Kao ni HGK, ni ostali nisu novac direktno uplaćivali na račun tvrtke u Češkoj, koja je osnovana u srpnju 2005. godine samo koji mjesec prije prve uplate. Uz Igora Premilovca koji je 60-postotni vlasnik, ta tvrtka ima još četiri osnivača i svi su državljani Hrvatske.

HGK, ali i neke cestarske tvrtke, te osamdesetak marketinških agencija iz Hrvatske, pa čak i jedna modna agencija uplatili su ukupno 9,3 milijuna eura na račune četiri tvrtke u Hrvatskoj, a onda je s računa tih tvrtki novac uplaćivan u Češkoj, otkrivaju izvori riječkog lista. hgk-zkvtc

Novac je uplaćivan u razdoblju od 2005. do 2011. godine s time da se sada provjerava jesu li spomenute četiri tvrtke obavile ikakav posao za uplatitelje i kakav je posao za njih obavila tvrtka iz Češke.

Provjeravaju se fakture

“Sve te uplate, a među njima i one iz HGK kontrolirali smo zato što smo uočili da za te uplate ne postoji opravdanje u odrađenim poslovima, no to ne znači da je svaka ta faktura lažna. No, provjerit ćemo svaki račun s kojeg je novac na kraju završio u Pragu”, kaže izvor blizak istrazi.
imagesnadan
A dotad obrana Zdenke Peternel , uhićene predstojnice predsjednika HGK Nadana Vidoševića, tvrdi kako je promidžba vrijedna 32 milijuna kuna što ju je između 2005. i 2011. platila Hrvatska gospodarska komora bili stvarna, a ne fiktivna i nikakvog nezakonitog izvlačenja novca nije bilo.

Proizilazi to iz jučerašnje izjave odvjetnika Davorina Budina, koji zastupa Zdenku Peternel, osumnjičenu da zajedno s dvojicom “suradnika” – Davorom Komeričkim i Igorom Premilovcem stoji iza nove afere što po svemu podsjeća na modus već viđen u slučaju Fimi media.

I.B./Novi list
19.10.2013.
Website Apps