POVOLJNIJA STRUJA !!!

2. listopada 2013.

 

kkk_602227S0

Od početka listopada na domaćem tržištu vrijede nove, povoljnije cijene struje. I dok su neki odmah pohitali po usluge novih opskrbljivača električnom energijom kako bi što prije zaštitili sve praznije džepove, drugi se još uvijek nećkaju prijeći li ili ne. No, kako stvari zaista stoje, kome se isplati, a kome ne, otkrili su za Danas.hr tri rivala na hrvatskom tržištu – HEP, GEN-I i RWE Energija.

 

S prvim danima listopada stupile su na snagu nove cijene struje. Tri opskrbljivača bore se za potrošače na hrvatskom tržištu, a evo što nudi svaki od njih i po kojim cijenama.

HEP

Iz HEP-a su potvrdili da su nove, niže iznose tarifnih stavki koje se primjenjuju za obračun potrošnje kategorije kućanstvo od 1. listopada stupile na snagu.

Tarifne stavke su sljedeće:

– za jednotarifno brojilo (tzv. plavi model) 78 lipa po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, odnosno 98 lipa s PDV-om (do sada 84 lipe, odnosno 1,05 kuna po kWh).

– za dvotarifno brojilo (tzv. bijeli model) cijena u višoj tarifi iznosi 85 lipa po kWh bez, ili 1,06 kuna s PDV-om (do sada 91 lipu, odnosno 1,14 kuna po kWh), a u nižoj tarifi 42 lipe po kWh bez PDV-a, odnosno 53 lipe s PDV-om (do sada 45, odnosno 56 lipa po kWh).

Riječ je o ukupnim cijenama u koje su uključeni dio za energiju i za mrežarinu, a što kućanstva kod HEP-a plaćaju na jednom računu (kod drugih opskrbljivača potrošači za sada dobivaju dva računa – novom opskrbljivaču plaćaju za energiju, a za mrežarinu račun plaćaju HEP-u).

”Do sada je 12.600 kupaca kućanstva prešlo na druge opskrbljivače električne energije na tržištu”, rekli su iz HEP-a za Danas.hr.

GEN-I

GEN-I tvrdi da je cijena za kućanstva i dalje 10 posto niža od HEP-ove, jer su cijene za kućanstva dodatno snizili za više od osam posto, a za male poduzetnike čak do 30 posto.

”Uz tako niske cijene, svaki korisnik prvi mjesec dobije električnu energiju besplatno ako potpiše ugovor do 31. listopada 2013.”, poručili su iz ove tvrtke.

Uštede na godišnjoj razini su značajne, zbog čega su dosad dobili više od 13.000 upita građana.

Primjerice uzmemo li u obzir potrošnju četveročlane obitelji od 6.000 kWh, u odnosu na HEP, može se, kažu, uštedjeti više od 500 kuna na godišnjoj razini (u godišnjom iznosu je uračunat prvi mjesec opskrbe strujom besplatno i svi troškovi). Obitelj koja troši manje od 2.500 kWh imat će godišnje, navode, skoro 230 kuna manje troškove, dok će najviše profitirati, naravno, oni koji imaju veliku potrošnju struje.

Obitelj koja se grije na struju i troši godišnje 15.000 kWh može kod njih, obećavaju, uštedjeti čak 1.300 kuna na godišnjoj razini.

Tarifne stavke su sljedeće:
– za jednotarifno brojilo 42 lipe po kilovatsatu (kWh) bez PDV-a, odnosno 53 lipe s PDV-om

– za dvotarifno brojilo cijena u višoj tarifi iznosi 45 lipa po kWh bez, ili 56 lipa s PDV-om, a u nižoj tarifi 22 lipe po kWh bez PDV-a, odnosno 28 lipa s PDV-om.

Foto: Printscreen

Postupak prelaska na druge opskrbljivače je vrlo jednostavan i potpuno besplatan, a većinu papirologije riješit će umjesto vas opskrbljivač za kojeg se odlučite.

RWE Energija

RWE Energija je od početka dolaska na hrvatsko tržište građanima ponudila uštedu do 12 posto u odnosu na dominantnog opskrbljivača HEP. Ta odluka ostaje bez obzira na promjenu cijene dominantnog opskrbljivača.

RWE Energija prilagodila je svoje cijene te ih snizila za 10,7 posto.

”Od 1. rujna priključili smo prvih 3.000 korisnika na našu opskrbu, a od 1. listopada na našu je opskrbu priključeno još nekoliko tisuća kućanstava. Međutim, pouzdano možemo tvrditi da će broj naših korisnika i dalje rasti jer svaki dan potpisujemo nove ugovore s kupcima. Dosad smo potpisali nekoliko desetaka tisuća ugovora”, rekli su iz RWE-a za Danas.hr.

Foto: Printscreen

Potrošači koji se odluče za njih mogu birati između tri modela Ideal, Bonus i Klasik, a svi korisnici koji sklope ugovor za proizvode online ostvaruju dodatan bonus od dva posto.

Krajnji potrošač koji je do sada imao račun od oko 350 kn mjesečno, odabirom proizvoda Ideal, koji se ugovara na tri godine, ostvaruje, tvrde, godišnju uštedu od oko 560 kuna.

Odabirom proizvoda Bonus, koji se ugovara na dvije godine, godišnje će, najavljuju, uštedjeti 480 kuna, dok će odabirom proizvoda Klasik, koji se ugovara na jednu godinu, uštedjeti 422 kune.

Ovaj izračun je okviran, uz moguća manja odstupanja.
index

Koraci koje trebate poduzeti želite li prijeći kod drugog opskrbljivača

1. Kontaktirajte ih online ili putem telefona
RWE: www.rweenergija.hr, broj telefona 0800 87 77
GEN-I: www.gen-i.hr, broj telefona 0800 2558

2. Slijedi potpisivanje ugovora i dokumenata, nakon čega čekate da vaš novi opskrbljivač riješi svu papirologiju s HEP-om.

3. Nakon što je sva papirologija riješena, 1. u mjesecu počet će obračun struje po novim cijenama kod odabranog opskrbljivača.

4. Operateru distribucijskog sustava (HEP-u) i dalje plaćate mrežarinu i naknadu za mjernu uslugu, koju određuje HERA, dok odabranom novom opskrbljivaču plaćate energiju, naknadu za opskrbu i naknadu za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Danas.hr

I.La

Website Apps