USPJEŠNI BARANJSKI VATROGASCI !

2. listopada 2013.

Natjecanje

KARANAC – Ekipa DVD-a Karanac osvojila je treće mjesto na međunarodnom vatrogasnom natjecanju u radu sa ručnom vatrogasnom štrcaljkom, proteklog vikenda održanom u Budimpešti. Pozivu domaće Udruge za njegovanje tradicije odazvalo se 50-ak ekipa iz desetak europskih država, a boje Hrvatske, uz Karančane, branili su DVD Beli Manastir i ženska ekipa brestovačkog gospodarskog DVD-a.

indexbrest

– Riječ je o jednom od najvećih vatrogasnih  natjecanja u Europi i sigurno najvećem u Mađarskoj – kaže tajnik karanačkog DVD-a Šandor Sabo, ističući da su njegovoj ekipi za broncu bile potrebne 2,03 minute. Natjecanje nije tako jednostavno kao što neki pretpostavljaju. Sastoji se od nekoliko segmenata – od zabijanja podužih čavala, razvlačenja vatrogasnog crijeva do iznošenja ”unesrećenog” (lutke teške 50 kilograma) iz prostorije pune dima, dovođenja vode do štrcaljke i preciznog gađanja vodenim mlazom u mete. Sabo podsjeća da su se s tog natjecanja prije tri godine vratili kao prvoplasirani, što ne umanjuje ovogodišnje treće mjesto u žestokoj konkurenciji.

vatro

– Ovo je još jedan prilog tvrdnji da se u Karancu značajna pozornost pridaje radu s vatrogascima – kaže Sabo, dodajući kako je tradicija vatrogastva u tom selu stara više od 120 godina. Jedan su od organiziranijih DVD-ova na području Baranje, a više od 100 članova, u odnosu prema broju stanovnika, respektabilna je brojka. Pokal koji su dobili za treće mjesto jedva će im stati u vitrine, inače prepune raznih pokala i ostalih uspomena na protekla natjecanja i vremena. Važno je istaknuti da su Karančani samo zbog sitnica “u leđa gledali” prvoplasiranim Slovacima i drugolasiranim Poljacima. Predstavnici Hrvatske na ovom jakom međunarodnom vatrogasnom natjecanju kući su se vratili i s jednim zlatnim odličjem. Ženska ekipa brestovačkog DVD-a, naime, bila je prva u svojoj kategoriji, ali je bila jedina ženska ekipa pa nije imala protivnica.I.Getto

Previous Post
«
Website Apps