ŠOKANTNO !

25. listopada 2013.

BeliManastir
BELI MANASTIR – Popis od 70-ak općinskih sudova u Republici Hrvatskoj uskoro bi mogao biti kraći. Među “otpisanim” sudovima, kažu neslužbene informacije, trebao bi se naći i Općinski sud u Belom Manastiru, pod čijom je ingerencijom cijela Baranja. Ako se informacije pokažu točnima, potezom pera ugašena bi bila institucija koja je počela djelovati krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća, kada je, upravo za potrebe pravosuđa, sagrađena i zgrada koju današnji Općinski sud dijeli s belomanastirskom gradskom upravom. Pravosuđe u Baranji, važno je istaknuti, “živjelo” je i prije, jer je prije gradnje belomanastirskog sud djelovao u Dardi.

– Sve vodi u smjeru gašenja Općinskog suda u Belom Manastiru. Predmeta je manje, a hodnici su sve prazniji – komentiraju cijeli slučaj dobri poznavatelji situacije, naglašavajući da se o tome već duže priča, ali u rukavicama. Predsjednik Općinskog suda Robert Gojević, bar za sada, nema nikakvu službenu informaciju o zatvaranju suda. No, analizirajući njegove izjave, može se zaključiti da ”gdje ima dima, ima i vatre”.

– U sudu rade četiri suca, a proporcionalan broju sudaca broj je ostalih djelatnika – kaže, ističući da već određeno vrijeme nije bilo novog zapošljavanja, unatoč odlasku dvaju sudaca, što je, pak, sukladno s najavama o racionalizaciji sudačke mreže. U jedinom baranjskom općinskom sudu, uza sve spomenuto, već duže nema kaznenih predmeta, nego se većina posla svela na građanske parnice. Radna atmosfera je, tvrdi Gojević, slična prijašnjoj, ali je to upravo zbog manjeg broja sudaca, pa je i broj predmeta na razinama od prije godinu-dvije. Beli Manastir je, podsjetimo, već ostao bez Općinskog državnog odvjetništva, a Prekršajni sud još uvijek radi ali u poprilično neprimjerenim uvjetima. Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš nema informacije o eventualnom zatvaranju suda, ali ističe da se potiho pričalo i o gašenju poljoprivredne Agencije za plaćanje, pa se to i ostvarilo.

– U svakom slučaju, to ne bi bilo dobro. Baranja je blizu “kraja svijeta” a time će mu biti još bliža – poručio je Doboš. Belomanastirci su, dakako, protiv eventualnog zatvaranja suda, ali su pred “metlom” resornog ministarsva, ako se nagađanja pokažu točnima – nemoćni.

 

Preuzeto: Ivica Getto/Glas Slavonije

Website Apps