BELI MANASTIR – Turistička agencija Galacticanet je na adrese baranjskih jedinica lokalne samouprave poslala dopis vezan uz odmaralište Vila Baranja, smještenu u Dramlju, na samo nekoliko metara od morske obale. Vila je, podsjetimo, u suvlasništvu baranjskih općina i Grada Belog Manastira, a u njoj ljetuju baranjski osmaši, članovi nekih udruga i, krajem sezone, odnosno prije nje, umirovljenici. Dio troškova ljetovanja sufinanciraju općine, dok djeca, za sedmodnevni boravak, plaćaju po 900 kuna, uz mogućnost odgode plaćanja. Isto tako, sukladno vlasničkim udjelima, jedinice lokalne samouprave, posredovanjem upravitelja, gradske tvrtke Stanouprava, plaćaju režije i ulažu u njezino održavanje. U dopisu Galacticaneta, koji potpisuje njezin vlasnik, bivši belomanastirski dogradonačelnik Živko Jalšovec, naveden je niz navodnih nepravilnosti u upravljanju Vilom.

06-dramalj011

– Zbog pogrešaka u izradi montažnih pregradnih zidova, te nekorištenja prostora iznad menze, gdje treba utvrditi mogućnost nadogradnje, Vila je registrirana na 29 ležajeva, ali se ona prenatrpava s više od 40 – ističe Jalšovec.

Naglašava kako zbog toga postoji mogućnost zatvaranja objekta i naplate visokih kazni od strane inspekcija. Nadalje, tvrdi kako je evidentiran nezakonit rad u smislu korištenja, jer je odmaralište registrirano kao dječje, a popunjava se i odraslim osobama, što također podliježe kažnjavanju. Uz sve to, dodaje Jalšovec, organizaciju ovakvih ljetovanja mogu raditi samo turističke agencije, dok škole i Stanouprava nisu registrirani za takvu djelatnost.

Procjenjuje kako je idućih godina u Vilu potrebno uložiti između 300.000 i 400.000 kuna, te podvlači kako se objekt koristi samo tri mjeseca godišnje, što je malo. Stoga predlaže preregistraciju odmarališta u hostel i davanje u dugogodišnji zakup, putem natječaja, onoj pravnoj osobi koja je registrirana za ovakvu djelatnost u cjelini. Jedna od adekvatnih pravnih osoba upravo je njegova Galacticanet, jedina takve vrste u Baranji. Stoga je, uz dopis, svim načelnicima poslao i pismo namjere, kojim jamči organiziranje ljetovanja djece, njihovu animaciju, poboljšanje ishrane i ulaganje 300.000 kuna (u razdoblju od tri do pet godina) u Vilu. Direktor Stanouprave Vlado Kedmenec nije htio opsežnije komentirati sadržaj dopisa. Rekao je samo kako Stanouprava može organizirati ljetovanja u Vili Baranja, osim prijevoza.20090901-Vila Baranja u Dramlju

– Do sada većih primjedbi nije bilo, kako od pojedinaca, tako i od inspekcija. Mislim da dobro radimo – rekao je, dodavši kako će o eventualnom koncesionaru odlučiti suvlasnici, dakle baranjske općine. Inače, ove je godine u Dramlju boravilo 320 baranjskih učenika i 55 umirovljenika.I. Getto

Previous Post
«
Website Apps