Ne čekajte Provjerite imate li rane znakove šećerne bolesti

Mnoge osobe nisu svjesne prvih znakova dijabetesa. Ako se bolest razvije, povećava se rizik od brojnih zdravstvenih komplikacija – od srčanog i moždanog udara do Alzheimerove bolesti, pa čak i raka gušterače.images

Zapravo, vrlo često ljudi saznaju da imaju šećernu bolest nakon što dožive moždani ili srčani udar. Dr. Bradley Bale, iz Grace Clinica, Teksas, pojašnjava: ‘Mnogi to pripisuju lošoj sreći ili slučajnosti, no u biti oko 70 posto srčanih udara ima isti uzrok kao i dijabetes tipa 2 – rezistenciju na inzulin.’

Uočite li rane znakove dijabetesa, na vrijeme možete spriječiti pojavu bolesti i izbjeći opasne komplikacije.

Najčešći simptomi

Visok krvni tlak

Rezistencija na inzulin glavni je uzrok pojave visokog tlaka (140/90 ili više).

Široki struk

Čak i ako vam je težina u normalnim granicama, za muškarce je opasno ako im je struk širi od 100 cm, a za žene ako je širi od 88 cm. Obavezno počnite vježbati.

Bolesne desni

Osobe s parodontalnom bolešću češće će imati veće razine šećera u krvi.

Oštećenje sluha

Povišen šećer koji oštećuje živce i krvne žile po cijelom tijelu može oštetiti i sluh. Dijabetičari imaju 2,6 puta češće oštećenje sluha.

Žuti nokti

Do 50 posto dijabetičara ima žućkaste nokte, objavljeno je u Cleveland Clinic Journal of Medicine.

Erektilna disfunkcija

Ovo je posljedica oštećenja krvnih žila u spolnim organima.

Češće infekcije

Kod žena su česte gljivične infekcije među glavnim ranim znakovima dijabetesa. Najčešće zato jer šećer potiče rast bakterija.

Povišeni trigliceridi

Povećane razine lipida često se povezuju s rezistencijom na inzulin. I niska razina dobrog HDL kolesterola je faktor rizika.

Intenzivna glad i žeđ

Oba simptoma uz često izbacivanje urina klasični su simptomi dijabetesa. Ipak, ne javljaju se u ranoj fazi.

Osjećate se dobro?

Dijabetes može biti neprimjetan. Simptomi mogu početi relativno kasno, kad već dođe do nepopravljive štete. Ako sumnjate na dijabetes, dobro je redovito kontrolirati šećer kod liječnika. Ne propuštajte godišnji sistematski pregled.

T.T./health.yahoo.net
Website Apps