BELI MANASTIR/DARDA/BILJE – Za većinu baranjskih vrtića, posebice one s većim brojem djece, u Belom Manastiru, Dardi i Bilju, teško se može reći da zadovoljavaju nove pedagoške standarde. Djeca se u njima guraju, a nisu rijetkost ni liste čekanja. Sudeći prema stanju na terenu, belomanastirski klinci najduže će čekati rasterećenje. Nove zgrade još uvijek nema na vidiku, a ravnateljica belomanstirskog dječjeg vrtića Ljiljana Tokić već godinama upozorava kako novi pedagoški standard propisuje drugačije uvjete rada od postojećih. Novi vrtić, doduše, postoji, ima svoj naziv (Zelena jabuka) i lokaciju (Beljsko naselje) – ali samo na papiru. Novca u gradskom proračunu za njegovu gradnju nema, a oni koji su ga trebali dati iz državnog proračuna, gradskim su ocima poručili kako bi trebalo ”povući ručnu” i preprojektirati postojeći projekt koji je ”megalomanski”.IMG_0038_1

– Razmišljamo što dalje. Preprojektirati ga, izgraditi aneks postojećem vrtiću ili nešto treće, vidjet ćemo. U svakom slučaju, postojeći ne zadovoljava pedagoške standarde. Bit će teško, ali nadam se uspjehu – nedavno je za Glas Slavonije izjavio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, potvrđujući kako je nova zgrada vrtića jedan od prioriteta jedinog baranjskog grada. Mnogo bliže prilagođavanju novim pedagoškim standardima su Darđani.

– Nalijevanjem betona u temelje završava se prva etapa projekta dogradnje dječjeg vrtića Radost u Dardi – kaže općinski načelnik Anto Vukoje, podsjećajući kako je sufinanciranje projekta od Ministarstva regionalnog razvoja odobreno još u svibnju ove godine. vrticdardadogradnja

– Riječ je o projektu u sklopu Programa održivog razvoja lokalne zajednice, a ‘težak’ je 600.000 kuna – objašnjava Vukoje, naglašavajući kako se lobiranje ipak isplatilo. Čekaju se još sredstva za finalizaciju zgrade, a Darđani bi ih trebali dobiti preko natječaja.

Dogradnjom će se dobiti prostor za nove skupine, pa će ih ukupno biti devet, a darđanski će se klinci ”ponoviti” i novom dvoranom veličine približno 130 četvornih metara.

Ivica GETTO
Website Apps