Rode više ne putuju na jug

27. studenoga 2013.

Bijela_roda_Kopački_rit_ptice_prebrojavanje

Premda je prekjučer pao prvi ovosezonski snijeg, a temperature su se spustile na ništicu i ispod nje, jedna bijela roda, s gnijezdom na dimnjaku kuće u Ulici Janusa Panonniusa, u belomanastirskom prigradskom naselju Branjin Vrh, nije napustila svoj ljetni dom i zajedno s dvjestotinjak dugokljunih ptica iz Baranje krenula na put dug desetak tisuća kilometara u toplije krajeve.

Kako ističu mještani, već danima je viđaju u gnijezdu i razmišljaju kako joj pomoći. O svemu su izvijestili brojne institucije i udruge, među kojima i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP). Srećom, čini se, bar za sada, da njihovom strahu nema mjesta iako će ipak vrijeme pokazati kakva je sudbina čeka.

– Riječ je o odrasloj rodi koja je, vjerojatno zbog starosti, osjetila da ne može savladati dugi put do toplijih krajeva – priča Tibor Mikuška iz HDZPP-a, koji je na ovogodišnjem popisu rodinih gnijezda popisao i ovo “brnjevarsko” gnijezdo, zajedno s njegovim stanovnicima.

– Roda može letjeti i odlazi u potragu za hranom. Problem nisu niske temperature koje ove ptice mogu podnijeti, nego činjenica što na poljima nema hrane, voluharca, miševa, kukaca i žaba – objašnjava. Mikuška naglašava kako spomenutu rodu, dok leti, ne mogu uhvatiti i smjestiti u azil, što inače čine u sličnim slučajevima. Budući da je primio mnogo poziva stanovnika Branjinog Vrha (stari naziv Brnjevar), nada se da će, uz pomoć dobrih ljudi, roda prezimiti u Baranji i dočekati toplije vrijeme.

– Moj je savjet da joj ljudi ponude sirovu hranu, kao što su riba ili pileća jetrica, primjerice. Roda će, kada osjeti, sigurno pojesti ponuđeni joj obrok – kaže. Budući da je sama u gnijezdu, ne može sa sigurnošću reći je li u pitanju mužjak ili ženka.

Brnjevarska roda nije jedina koja Baranju nije zamijenila toplijim krajevima. Mikuška tvrdi da je jedna ostala u Batini, na ušću Karašice u Dunav.

– Ona je ozlijeđena i zato ne može dugo letjeti. No, ribari joj ostavljaju svježu ribu pa za sada nema opasnosti da ugine od gladi – podvlači Mikuška.

Preuzeto: I. Getto/Glas Slavonije

Website Apps