U reorganizaciji sustava turističkih zajednica koja će se provesti tijekom iduće godine moguće je ukidanje čak trećine hrvatskih turističkih zajednica (107), zbog toga što njihov prihod ne može pokriti – ni hladni pogon. htz001

Najavio je to pomoćnik ministra turizma, Davor Ižaković, a prenio portal poslovni.hr. Kako je istaknuto, u novom Zakonu o sustavu turističkih zajednica, čiji bi prijedlog trebao biti gotov u prosincu, stajat će da TZ mora biti financijski samoodrživ. A zbog prihoda manjeg od 200.000 kuna, trećina ih za to nije sposobna. U Baranji, koja iz mjeseca u mjesec postaje važan kamenčić u mozaiku hrvatskog kontinentalnog turizma, trenutačno djeluju tri TZ-a, u općinama Bilje i Draž, te TZ Baranje, sa sjedištem u Belom Manastiru, koji ingerenciju ima nad “ostatkom” Baranje. Ako se može suditi prema najavama, neki od njih možda više neće postojati. TZ Baranje ne bi trebao biti u toj “priči”. Kako ističe Beata Kovač iz baranjskog TZ-a, godišnji prihod im je 300-tinjak tisuća kuna, ali bez sredstava jedinica lokalne samouprave.Budimpešta Baranja 1

– Od boravišne pristojbe inkasiramo približno 60.000 kuna, a od turističkih članarina, koje uplaćuju pravne osobe, nešto više od 220.000 kuna – kaže Kovač, naglašavajući kako je godišnji plan prihoda iz općinskih, odnosno proračuna grada Belog Manastira, 135.000 kuna, ali je on “u naravi” približno 60 posto od planiranog.

– Baranji je turistička zajednica apsolutno potrebna, to više što smo se počeli otvarati prema europskim fondovima. Bila bi šteta ne iskoristiti tako značajna sredstva – objašnjava, napominjući kako postoje sve naznake da će njihove aplikacije biti prihvaćene, kako kod raznih EU, tako i domaćih fondovskih komisija. Za razliku od baranjskog TZ-a, ostala dva su u skupini kojima prijeti gašenje. TZ općine Bilje, koji u prvih devet mjeseci bilježi porast broja dolazaka (46 posto) i noćenja (38 posto) u odnosu na prošlu, od prostojbi je 2012. godine inkasirao 25.000 kuna, a od članarina 31.000.

indeksiraj

images

 

 

 

 

– Ove će godine iznos za članarinu biti veći, između ostalog i zbog fiskalizacije, odnosno realnijeg prikazivanja stanja – poručuje Danijela Mihaljević, direktorica TZ-a općine Bilje. Još manji prihod bilježi draški TZ. Kako saznajemo, od boravišnih pristojbi prihoduju oko 2.500 kuna, dok su članarine 20-ak tisuća kuna.

Ivica GETTO
Website Apps