GASTRONAUTI U SLAVONIJI I BARANJI

16. studenoga 2013.

Stara zvona s orahovačke crkve Našašća svetog Križa otkucala su podne, a gastronauti, svima dobro znani članovi poznatog kluba Gastronaut, okupili su se ispred vinarije PP Orahovica i uz stručno vodstvo Igora Hruškara i suradnika prošetali se podrumom kako bi vidjeli u kojim se bačvama čuvaju zlatne kapljice silvanca zelenog i drugih vina. images

Njih tridesetak, uz novinare iz Hrvatske (među kojima je bila i Tina Eterović Čubrilo, predsjednica Zbora turističkih novinara i FIJET Croatia Hrvatske, udruge turističkih pisaca i novinara u turizmu), Slovenije i Vojvodine, uputilo se u vinograd Jezerac, gdje je za njih često nagrađivana Udruga Slavonski kotlić skuhala pravi slavonski fiš i čobanac, koji su bili za prste polizati. Bilo je tu i švargla, slanine, kobasice, čvaraka, ali i tzv. slavonskog čipsa, na kriške izrezanih i na ulju pečenih ukusnih šarana. Obišao se i stari podrum te degustirala vrsna vina. U našičkom dvorcu Pejačević uživalo se u somu u slanini uz nekoliko vina vinarija Bartolović i Buhač. U poznatom hotelu Park tvrtka Vitis O&N iz Buja predstavila je najstariji biljni liker na svijetu, iz francuskog samostana Chartreuse, destilat od 132 trave koji se po istoj recepturi proizvodi od 1605.

Grofovski meni Pejačević

Nepca gastronauta, ljubitelja dobre hrane i pića bila su spremna za koncert OGŠ-a Dora Pejačević, ali i za večeru u restoranu Dvorci Slavonije s temom Grofovski meni Pejačević uz priču o povijesti Pejačevića. A što se jelo? Hladetina od svinjskog jezika i povrća uz Graševinu 2012. PP Orahovica, pašteta Pejačević uz pinot sivi, savijutak od soma sa sarmicama od kelja uza zeleni silvanac, pita od krumpira s povrćem i suhim mesom uz frankovku, pečenje od divlje svinje uz merlot, torta sacher iz bilježnice Marije Hafner uz Traminac, i za kraj neodoljivi medenjaci uz silvanac. Restoran Kormoran u Kopačkom ritu ponudio je riblji paprikaš iz kotlića i polovice šarana pečenog na rašljama. Degustirala su se vrhunska vina Belje, a za kraj treba pohvaliti sočnu tortu s čokoladom i orasima serviranu uz vina iz Goldberg kolekcije, koja su bila točka na “i“ i koja su razgalila duše kluba poštovatelja hrane i pića! 350px-Tikves_Castle2

Sljedeća destinacija Gastronauta bio je vinski podrum Belja, a nakon toga i kompleks dvorca Tikveš. Nisu gastronauti zaboravili ni Ulicu zaboravljenog vremena, Akademiju blata, degustaciju kulena i domaćih čvaraka u Baranjskoj kući u Karancu uz nekoliko vina vinarije Kalazić. U Vinariji Kusić iz Zmajevca degustirala se Graševina 2012, Sauvignon 2012, Pinot crni 2011 i Caberent Sauvignon 2011.

Korak dalje, iz restorana Josić, naveliko se širio miris delikatesnih jela. Bio je to znak da se krene. Upravo su Patka i Josićeva vina bili tema večera pa se odmah prešlo na stvar. Stol su obogatili carpaccio od dimljenih pačjih prsa na podlozi od rikole sa slanim sirom uz chardonnay, perkelt od patke s tijestom sa sirom i slaninom uz Baranjski Šiler Josić, gulaš od divljači s domaćim njokima uz cuvee te punjena pačja prsa s ljutim mlincima u umaku od crvenog vina sa sotiranim povrćem i njokima uz Cabernet Sauvignon Josić te svemirski dobra knedla kao desert. U hotelu Park idućeg je dana pripremljen templarski doručak uz priču o templarima. Jeli su se čvarci, sir, masni kruh, kulen, domaće pečene kobasice i puno toga finoga. Gosti su zapamtili Slavoniju i Baranju kao regiju u kojoj se i danas, kao i uvijek, dobro jede i piju vrhunska vina. Trodnevno druženje se završilo, gastronauti su preletjeli Slavoniju kao astronauti i jedva čekaju iduća druženja. A rekli su, vratit će se!

Slobodan Kadić
Website Apps