9.Edukacijsko natjecanje u kvaliteti voćnih rakija tradicionalno održano je 15.11.2013. godine u Semeljcima.

Općina Semeljci ponovo je ugostila proizvođače rakije iz svih dijelova Hrvatske. Osnovni cilj  ovoga okupljanja i ocjenjivanja rakija je očuvanja tradicionalnog načina proizvodnje rakije. U suradnji sa HGK  Županijskom komorom Osijek i Prehrambeno tehnološkim fakultetom Osijek i ove godine Općina Semeljci organizirala je proglašenje pobjednika u proizvodnji voćnih rakija.

Ocjenjivanje rakija provodi se na način da se organoleptičkom ocjenjivanju pribrajaju rezultati kemijsk0-fizikalne analize rakija koja se provodi na Prehrambeno tehnološkom fakultetu u Osijeku i u laboratoriju Zvečeva d.d. Ova metoda ocjenjivanja osigurala je natjecateljima  realan prikaz kvalitete rakije.

Ove godine prijavljeno je bilo čak 165 uzoraka raznih vrsta rakija. Značajno mjesto po kvaliteti predstavljenih rakija ove godine zauzeli su upravo proizvođači iz Baranje koji su osvojili 7 brončanih, 7 srebrnih i čak 4 zlatna odličja za kvalitet voćnih rakija.22

Uz tradicionalno uspješnu Udrugu proizvođača rakije iz voća UPRIV iz Kneževih Vinograda, koja je i ove godine šampion kategorije, zlato za kvalitet dobili su i OPG Milan Šarić iz Kneževa kao i Đuro Kovač iz Darde.

Rezultati ovogodišnjeg ocjenjivanja pokazatelj su trenda proizvodnje visokokvalitetnih voćnih rakija na tradicionalni način, čiji je začetnik upravo Udruga UPRIV  iz Kneževih Vinograda, koja u destileriji u Kneževim Vinogradima već nekoliko godina proizvodi vrhunske rakije na tradicionalni način.IMG_9642_9694

Ovogodišnje ocjenjivanje promoviralo je kvalitet i ostalih baranjskih proizvođaća rakija, pa se komotno može reći da su baranjski proizvođaći postavili visoke kriterije , koje će biti teško nadmašiti.

Ova priznanja zasigurno će biti motiv za nastavak  kvalitetne proizvodnje, budući da su vrhunske voćne rakije od dunja, kajsija i bresaka, proizvedene upravo u Baranji, prepoznate kao izvorni proizvod sa kojim se ne može uspoređivati niti jedna rakija u Hrvatskoj.

 

 

Website Apps