KARANAC – Polako, ali sigurno, ekološka radionica Akademija blata, koju je u kolovozu ove godine, na vlastitom karanačkom domaćinstvu, pokrenuo Vlado Škrobo-Bajo, bliži se kraju, a njegova ideja poprima prve ”opipljive” vizure. Tijekom proteklog tjedna, naime, od cigli (ćerpiča) koje su ljetos volonteri izrađivali od zemlje, slame i pljeve, počela je gradnja, nakon dugo vremena, prve baranjske kuće od blata. 6blato3

– Krajnji cilj Akademije bila je upravo gradnja autohtone kuće, veličine 50-ak ”kvadrata” – priča Bajo, naglašavajući kako će u njoj biti svojevrsni infocentar i recepcija, gdje će turisti moći nabaviti promidžbene materijale, odnosno saznati informacije o baranjskim turističkim kapacitetima. Radovi su stigli do pred sam kraj prve faze, koja će završiti postavljanjem specifičnog krovišta. Dvojio je Bajo hoće li kuću ”pokriti” autohtonom trskom, ali se odlučio za ”drvenu”, ništa manje autohtonu i zanimljivu varijantu.

– Zbog materijala, kuća će imati odličnu zvučnu i termoizolaciju, pa će zimi u njoj biti toplo, a ljeti – hladno. Primijenili smo i nešto od modernije tehnologije, u prvom redu gradnju temelja, koji se nekada nisu izrađivali – priča, objašnjavajući kako bi na taj način sagrađena kuća trebala imati životni vijek mininalno dvjestotinjak godina. Inače, od prve ideje do realizacije proteklo je mnogo vremena. ”Kemijao” je Bajo godinama, od starih ljudi prikupljao informacije, istraživao literaturu, te u konačnici došao do pravog ”recepta”. 10-blatne-cigle-03

– Slijed svega je Akademija blata, primjenjiva ekološka radionica. Primjenjiva zato što sudinionici na njoj stečeno znanje mogu primijeniti kod svojih kuća, ali i zato što smo krenuli od početka. Prvo smo srušili staru kuću. Materijal, zbog brige o okolišu, nismo bacili, već smo ga reciklirali i od njega, uz dodatak slame, pljeve i svježe zemlje, počeli praviti cigle. Dnevno smo izrađivali 500-tinjak komada i sušili ih u ”kozicama” od po 50 cigli. Kada smo došli do brojke od približno 3.000 sušenih komada i dobili građevinsku dozvolu, gradnja je mogla početi – objašnjava.

Na ovom ne misli stati. Na placu u susjedstvu njegovih smještajnih kapaciteta, u bliskoj budućnosti, već vidi cijeli niz sličnih blatnih kućica raznih namjena.

Ivica GETTO
Website Apps