NOVA KNJIGA O POVIJESTI BARANJE

6. studenoga 2013.

 

 

BELI MANASTIR – Pred više od stotinu posjetitelja, 04.studenog u Velikoj Vijećnici održana je promocija knjige „Osmanska Baranja“, autora povijesničara prof. Davorina Taslidžića i studentice povijesti na Filozofskom fakultetu Tuzla Daniele Taslidžić Herman. Promociju, kao uvod u proslavu Dana grada, organizirao je Zavod za baranjsku povjesnicu i Centar za kulturu Grada Belog Manastira.559369_643979802289813_645409413_n

O važnosti ove knjige, govori činjenica kako se tražilo mjesto više na svečanoj promociji jer je bio neuobičajeno veliki broj posjetitelja. Nakon što je gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš pozdravio goste i sve prisutne, te autorima čestitao i poželio uspješnu budućnost u daljnjem pisanju i svjedočenju povijesnih razdoblja Baranje, o knjizi su govorili recenzenti profesor emeritus Salih Kulenović iz Tuzle, prof.dr.sc. Senaid Hadžić koji osim što predaje povijest na Tuzlanskom Filozofskom fakultetu je ujedno i ministar trgovine,turizma i saobraćaja Federacije BiH Vlade Tuzlanskog kantona, doc.dr.sc Edin Mutapčić sa Pravnog fakulteta Tuzla , prof.dr.sc. Ivan Balta, redovni profesor u trajnom zvanju iz Osijeka te urednik doc.sc. Zlatko Đukić (Osijek) i urednik sveska Edo Jurić, prof. Tema knjige vraća nas u povijesna zbivanja 16. i 17.stoljeća na području Baranje. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Dakle, razdoblje od znamenite bitke ispod Mohača, 29. kolovoza 1526. pa sve do o bitke kod Nađharšanja 12. kolovoza 1687. novo je razdoblje koje je nastupilo u Baranji, a nazivao ga osmanskim razdobljem.  To je razdoblje iz prošlosti Baranje čije značajke bilježe bitne utjecaje na stvaranje ozračja u povijesti dolazećih stoljeća i njihova cjelovitoga razumijevanja, pojasnili su autori.
1453295_643980528956407_803520140_n

 

Svečanost promocije koja je trajala više od sat vremena, upriličili su pjevači Daljočkog okteta i mješovitog zbora iz Duboševice pod ravnanjem maesta Josipa Risa koji su se predstavili s nekoliko glazbenih izvedbi. Uvaženi gosti iz Bosne i Hercegovine su prilikom boravka u Belom Manastiru zajedno sa predstavnicima Zavoda za baranjsku povjenicu razgovarali o daljnoj suradnji te posjetili spomen obilježje Mohačkoj bitki u susjednoj Mađarskoj te se upoznali s predstavnicima Turističke zajednice Baranja i Turističke zajednice osječko – baranjske Županije.

 

-Sviđa mi se vaš grad i domaćini koji su se iznimno potrudili da nam boravak u Belom Manastiru ostane u lijepom sjećanju. Sigurno je da suradnju i dalje nastavljamo i raduje nas što smo ostvarili neke konkretne korake za daljnje projekte. Čestitam autorima na ovoj knjizi, rekao je ministar Hadžić.

 

 

Website Apps