Većina za proglašenje Vukovara mjestom posebnog pijeteta

 

Istraživanje CRO demoskopa za HRT, koje se bavi aktualnim društvenim i političkim temama, propitalo je i kako građani reagiraju na krizu u Vukovaru. Anketa je pokazala da 39 posto ispitanika smatra kako Vukovar treba proglasiti mjestom posebnog pijeteta i da ne treba primjenjivati odredbe Ustavnog zakona.

Prema istraživanju približno 23 posto smatra da u Vukovaru treba ponovno provesti popis stanovništva, a malo više od 19 posto zauzima se za potpunu primjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Jedanaest posto ispitanika smatra da treba uvesti moratorij od 20 godina na primjenu ustavnog zakona. 
Pogledaju li se stranačke preferencije, većina glasača SDP-a, gotovo 39 posto, zauzima se za potpunu primjenu Ustavnog zakona. To misli i 6,6 posto glasača HDZ-a. 
Dosta SDP-ovaca, gotovo 26 posto, misli da je potreban novi popis stanovništva, tako razmišlja i 17,6 posto HDZ-ovaca.
Za 20-godišnji moratorij je 9,3 posto glasača SDP-a i 15,4 posto glasača HDZ-a. Najveći broj HDZ-ovaca, 54,4 posto, jest za suspenziju Ustavnog zakona, a tome je sklono i visokih 23,7 posto SDP-ovaca.
Građani su odgovarali i na pitanja čija su im stajališta o dvojezičnosti bliža. Tako četvrtina ispitanika misli da je u pravu Vlada, a gotovo 50 posto da je u pravu Stožer. Nijednu stranu ne podupire 18,5 posto jer misli da ima mnogo važnijih tema i problema, a 8,8 posto ne zna ili o tome nema stajalište.

cr2odemosrkop_3e157ff1e3.jpg

autor radio Osijek

Website Apps