BARANJSKI AUTOHTONI GOLUB

27. prosinca 2013.

Baranja je, konačno, dobila svoju autohtonu ptičju vrstu – baranjskog goluba, od milja nazvanog baćo. Na nedavno održanoj Državnoj izložbi u Bjelovaru službeno su ga priznale stručne službe Saveza udruga uzgajatelja malih životinja Hrvatske. Iako su priznanje očekivali, budući da je prošlo propisano vremensko razdoblje i obavljene i sve potrebne “predradnje”, baranjski golubari ne skrivaju zadovoljstvo.golub-baco-i-adam-sovic-2

– Dugotrajan i mukotrpan rad isplatio se. Baćo je prva autohtona baranjska vrsta u kategoriji malih životinja i time smo neizmjerno ponosni – ističe Adam Sović, predsjednik baranjske Udruge uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha, naglašavajući kako nakon priznanja neće stati. Predstoji im, nastavlja, daljni rad na učvršćenju vrste i ispravcima svih nedostataka.

– Već smo počeli intenzivno raditi kako bismo 2015. godine baranjskog goluba predstavili na europskoj izložbi u francuskom gradu Metzu te kako bi bio uvršten u katalog svjetskih rasa – kaže, dodajući kako se u Metzu očekuje stotinjak tisuća eksponata, od čega 70-ak tisuća golubova.

Baćo bi, ako sve pođe prema planu, trebao biti u društvu nekoliko svjetski priznatih hrvatskih pasmina, kao što su dubrovačka zimovka, slavonski gaćan, zadarski, sisački, brodski i zagrebački prevrtači, vukovarski kokošasti te međimurska lastavica. Inače, objašnjava Sović, iako se Hrvatska predstavlja kao zemlja golubova prevrtača, baćo je ciljano u skupini kokošastih golubova, a jedini je u zemlji koji je istovremeno i gaćast.

Podsjetimo, sve je počelo kada su baranjski uzgajatelji saznali da u somborskom muzeju postoji figurica baranjskog goluba koja potječe iz 10. stoljeća prije Krista. Iskopana je uz Dunav, s njegove baranjske strane, visoka 10,5 centimetara, izrađena od pečene gline, sivo-grafitne je boje, a muzeju je poklonjena još 1902. godine. Otišli su tamo, fotografirali je i počeli s radom na stvaranju nove, točnije rekonstrukciji stare vrste.

Inače, baćo je priznat upravo na 40. godišnjicu osnivanja Udruge uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha. Ivica Getto

Website Apps