IZVANREDNI IZBORI U PETLOVCU ?

31. prosinca 2013.

Novi izborni sustav koji biračima omogućuje zasebno biranje gradonačelnika i njegovih suradnika s jedne, te članova gradskih odnosno općinskih vijeća s druge strane, u nekim jedinicama lokalne samouprave pokazuje poprilične mane kada su općinski čelnici i vijećnička većina različitih političkih opcija. Posebice se to osjeti prilikom izglasavanja proračuna. Takav je slučaj u općini Petlovac, čije Općinsko vijeće nije prihvatilo načelnikov prijedlog proračuna za iduću godinu. Zasmetale su im određene proračunske stavke te činjenica da Općina, kako su istaknuli, nema nikakvu razvojnu strategiju. Nova sjednica Općinskog vijeća zakazana je ,a nakon nje bit će poznato prijete li stanovnicima općine Petlovac izvanredni lokalni izbori. Mogućnosti je nekoliko. Jedna, čini se najmanje vjerojatna, prihvaćanje je prijedloga općinskog načelnika Drage Dominića (HNS), dok je druga, nova ”odbijenica”, te izglasavanje takozvanog privremenog proračuna, čiji je ”rok trajanja” tri mjeseca. U slučaju da u spomenutom razdoblju ne bude donesen proračun za 2014. godinu, raspisuju se novi izbori.277027_418339158260080_977563009_n

– Ne bojim se izvanrednih izbora – poručuje načelnik Dominić, nazivajući potez vijećničke većine običnom destrukcijom. Tvrdi kako je novi proračun, u iznosu od približno 13 milijuna kuna (u granicama prošlogodišnjeg, ali i stvarnih mogućnosti), samo nastavak razvoja općine.

– Iza nas je godina s najviše ostvarenih projekata i tako sam planirao nastaviti. Neke stavke lako je promijeniti rebalansom, što čine sva vijeća. Nema sumnje da je posrijedi politička trgovina predsjednika Vijeća Drage Mavrina (HDZ), kojemu nije bilo dovoljno moje pisano izvješće. Već je dokazao da je najbolji u destrukciji, pa je zato i izlobirao takvu odluku vijeća – ogorčeno priča Dominić, dodajući da je Mavrin novu sjednicu sazvao kako bi osigurao još 500 kuna, koliko si je odredio po jednoj održanoj sjednici. Iako se potajno nada ”zelenom svjetlu” Općinskog vijeća, izvanredni izbori sve su bliži.

– Umjesto da nastavimo raditi na započetim EU projektima, predstavnička i izvršna vlast nastavit će sa svađom, rad će biti blokiran, a na nove izbore potrošit ćemo više od 100.000 kuna – podvlači.

Ivica GETTO
Website Apps