Projekt građanske demokratske inicijative – P.G.D.I. obilježit će završetak godine zanimljivom izložbom. U suradnji sa Centrom za kulturu Grada Belog Manastira P.G.D.I. je organizira izložbu radova slamarki iz Tavankuta.

Slikarice slamarke stvorile su bogatu izvornu likovnu umjetnost, koja se temelji na bunjevačkoj narodnoj tradiciji pletenja slame vezanog za bunjevački narodni običaj proslave završetka žetve pšenice (žita) pod imenom “Dužijanca” i “Dožejanca”. M_GUBEC_logo_redizajn

Početak stvaranja radova iz slame vezan je za uključivanje pletilje kruna i ornamenata od slame Ane Milodanović u rad likovne kolonije. Od tada rad slamarki izrasta iz prvotne izrade perlica, ornamenata i kruna od žitne slame u istinsku umjetnost slikanja slamom.slika 75

Izložba će biti postavljena u predvorju kino sale u Belom Manastiru , Kralja Tomislava 2, a otvaranje je predviđeno za 14.12.2013. (subota) sa početkom u 11 sati.

Izložba je dio prekograničnog projekta “slama koja spaja a ne razdvaja” koji provode udruga P.G.D.I. iz Belog manastira, udruga Matija Gubec iz Tavankuta i udruga Li women iz Livna.

 

Website Apps