“Zajednička poljoprivredna politika EU” skup je koji je u Osijeku organizirao Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH, a na kojem su sudjelovali i hrvatski zastupnici u EP-u.032515_81f182d5de3506c2ba6c

 

SDP-ove zastupnice Biljana Borzan i Sandra Petrović Jakovina brojnim okupljenim proizvođačima ponudile su pomoć koju putem Europskog parlamenta mogu ostvariti željene učinke – a prvenstveno kako bi se što kvalitetnije promovirali na zahtjevnom EU tržištu.

Borzan je na skupu podsjetila na „zlatno doba“ osječkog gospodarstva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kada su nastajale i uspješno se razvijale sve industrijske perjanice ovog dijela Hrvatske, a svima njima zajednički je nazivnik i motiv nastanka bila poljoprivredna proizvodnja. „Dakle, treba koristiti prirodne komparativne prednosti koje naš kraj ima, kvalitetno ih prerađivati i kao završni proizvod ih plasirati na domaćem i velikom europskom tržištu. Uvjerena sam kako je to ključ prosperiteta razvoja istočne Hrvatske. Kada tome pridodamo vrlo kurentni ekološki predznak, autohtonost naših brojnih prehrambenih proizvoda i njihovu kvalitetu – uvjerena sam kako zaista ne bi trebalo biti nikakvih problema za našu poljoprivrednu djelatnost. To je vizija poljoprivrednog razvoja koju treba slijediti i vrlo praktično je primjeniti u uvjetima hrvatskog članstva u EU“ izjavila je Biljana Borzan.

„Šansa hrvatskih poljoprivrednih proizvođača je u plasmanu tzv. premijskih proizvoda naše poljoprivredno-prehrambene djelatnosti. Za takve proizvode na europskom tržištu postoji izuzetno veliko zanimanje, osobito u skandinavskim zemljama, u zemljama Beneluxa, kao i u Velikoj Britaniji“ istaknula je Sandra Petrović Jakovina koja se posebno osvrnula na značaj plasiranja i promocije visokokvalitetnih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na EU tržištu. Oprimjerila je to poznatim proizvođačem kulena Galovićaem, koji svoje kulene u Londonu prodaje po cijeni od 62 eura za kilogram. „Hrvatska poljoprivreda upravo na taj način može i treba iskoristiti takvu prednost“, naglasila je Petrović Jakovina.

 

SDP-ove zastupnice Biljana Borzan i Sandra Petrović Jakovina brojnim okupljenim proizvođačima ponudile su pomoć koju putem Europskog parlamenta mogu ostvariti željene učinke – a prvenstveno kako bi se što kvalitetnije promovirali na zahtjevnom EU tržištu.

Borzan je na skupu podsjetila na „zlatno doba“ osječkog gospodarstva na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kada su nastajale i uspješno se razvijale sve industrijske perjanice ovog dijela Hrvatske, a svima njima zajednički je nazivnik i motiv nastanka bila poljoprivredna proizvodnja. „Dakle, treba koristiti prirodne komparativne prednosti koje naš kraj ima, kvalitetno ih prerađivati i kao završni proizvod ih plasirati na domaćem i velikom europskom tržištu. Uvjerena sam kako je to ključ prosperiteta razvoja istočne Hrvatske. Kada tome pridodamo vrlo kurentni ekološki predznak, autohtonost naših brojnih prehrambenih proizvoda i njihovu kvalitetu – uvjerena sam kako zaista ne bi trebalo biti nikakvih problema za našu poljoprivrednu djelatnost. To je vizija poljoprivrednog razvoja koju treba slijediti i vrlo praktično je primjeniti u uvjetima hrvatskog članstva u EU“ izjavila je Biljana Borzan.grupna-premium-domaciMMM

Šansa hrvatskih poljoprivrednih proizvođača je u plasmanu tzv. premijskih proizvoda naše poljoprivredno-prehrambene djelatnosti. Za takve proizvode na europskom tržištu postoji izuzetno veliko zanimanje, osobito u skandinavskim zemljama, u zemljama Beneluxa, kao i u Velikoj Britaniji“ istaknula je Sandra Petrović Jakovina koja se posebno osvrnula na značaj plasiranja i promocije visokokvalitetnih hrvatskih poljoprivrednih proizvoda na EU tržištu. Oprimjerila je to poznatim proizvođačem kulena Galovićaem, koji svoje kulene u Londonu prodaje po cijeni od 62 eura za kilogram. „Hrvatska poljoprivreda upravo na taj način može i treba iskoristiti takvu prednost“, naglasila je Petrović Jakovina.

Radio Osijek

Website Apps