Status belomanastirske vojarne već godinama je ”bez statusa”. I nadalje je, naime, u vlasništvu RH, točnije, resornog ministarstva, ali je već duže prazna, prepuštena zubu vremena. Za razliku od prijašnjih gradskih vlasti, koje su tražile dolazak Hrvatske vojske u Beli Manastir, aktualna bi je željela vidjeti u svom vlasništvu i prenamijenjenu u neke druge svrhe.

– Intenzivirali smo pregovore i posredovanjem slavonsko-baranjskih saborskih zastupnika činimo sve da vojarna prijeđe u gradsko vlasništvo – kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, naglašavajući da je pregovaračka situacija sada povoljnija, budući da postoje sve naznake da bi se Ministarstvo obrane, točnije, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, riješilo nepotrebnih troškova, posebice ako je riječ o objektima koji se ne koriste. No, za prebacivanje vlasništva potrebno je kvalitetno osmisliti budući sadržaj i svrhu belomanastirske vojarne.inkubator

– Vojarna bi bila idealno mjesto za poduzetnički inkubator, po uzoru na onaj osječki, gdje bismo mladim poduzetnicima, uz subvencije, pomogli stati na vlastite noge – podsjeća Doboš na prijašnje ali još uvijek aktualne planove. Glasno se zapitao i zašto dio vojarne ne bi mogao biti novi belomanastirski vrtić ili prostor za rad osoba s invaliditetom. Također, dodao je, neke prostorije vojarne mogle bi dobiti udruge koje su za sada beskućnici.

Još je jedan ne(is)korišten objekt koji bi gradski oci htjeli vidjeti u gradskom vlasništvu. Riječ je o nekadašnjem restoranu u Šećerani, trenutačno u vlasništvu Belja.

– Belje je, zbog situacije u kojoj se svi skupa nalazimo, spremno cijenu spustiti do maksimuma i prodati nam zgradu uz obročno plaćanje. U slučaju da postanemo stopostotni vlasnici, obnovu zgrade nominirat ćemo raznim europskim i domaćim fondovima, a nakon toga bismo ondje mogli štošta smjestiti – kaže Doboš, naglašavajući kako bi se, nakon uređenja Šećeranskog jezera (što je u tijeku), tamo sjajno uklopili turistički sadržaji, a i Mjesni odbor imao bi svoje prostore.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps