BARANJA RAJ ZA RIBIČE

16. siječnja 2014.

Divovski, preparirani, primjerak tolstolobika uskoro će krasiti prostorije Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje. Ulovljen je tijekom prošlogodišnjeg selektivnog izlova soma i tolstolobika, proljetos i ljetos, iz voda Topoljskog dunavca (Puškaša), a baranjskim je ribičima, osim zbog svojih dimenzija, zapeo za oko zbog nekarakterističnih boja.------ZADNJA, KOLOR, TRI STUPCA                                                                                        FOTO I.GETO

– Tolstolobik je obično bijelo-siv, a ovaj je sasvim drugačiji. Osim toga, zanimljive su i njegove dimenzije. U baranjskim vodama obično dosegne težinu između osam i deset kilograma, a ovaj je bio znatno teži – priča preparator Goran Mamuzić, naglašavajući da je težio šezdesetak kilograma. Dodaje da je teško govoriti o nekim rekordima što se težine ribe tiče, jer je riječ o vrsti koja rijetko zagrize mamac, pa tolstolobika sportski ribiči ne love tako često. Ovaj je primjerak, naime, ulovljen ribarskom mrežom.

– Konzumiranje tolstolobikova mesa je zdravo, a preporučuje se osobama koje imaju problema s kolesterolom. Koliko znam, u Mađarskoj čak postoji nekoliko rehabilitacijskih ustanova koje prehranu pacijenata temelje, između ostaloga, upravo na tolsolobiku – kaže.

Inače, na prepariranju je radio približno četiri mjeseca. Nakon što su mu ribiči donijeli ulovljenu ribu, fotografirao ju je, ogulio kožu i napravio model na koji se navlači koža.

– Nakon toga riba se suši. Ovisno o težini, sušenje traje od jednog do tri mjeseca. Posljednja je etapa vraćanje boja – ističe Mamuzić. Preparirani baranjski tolstolobik nije bio najveći ulovljeni u posljednjem selektivnom izlovu. Dopredsjednik ZSU -a Baranje, Anđelko Martinčević, tvrdi da je primat pripao tolstolobiku od 72 kilograma.

– Tolstolobik se hrani travom i planktonom. Tako velikom primjerku za hranidbu je potrebna površina od dva hektara, a površina Puškaša približno je 240 hektara – objašnjava Martinčević, naglašavajući da je upravo zbog toga, dakako nakon obavljenog monitoringa, struka odlučila krenuti u selektivni izlov tolstolobika i soma. I.Getto

Website Apps