ZAVRŠNE PRIPREME ZA NOVU SEZONU

17. siječnja 2014.

Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine za sada nema većeg utjecaja na biljni i životinjski svijet baranjskog bisera prirode Kopačkog rita. Tvrdi to Damir Opačić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit, naglašavajući da je i proteklih godina bilo slično.kopacki rit

– Vjerujem da će zima vrlo brzo pokazati svoje pravo lice. Da bi nešto bilo evidentno, treba proći duže razdoblje – objašnjava Opačić, naglašavajući da se životinje brzo prilagođavaju. U Ritu, nastavlja, sezona uvijek traje (posjetitelja ima i u siječnju), a zajedno sa sezonom i radovi na stvaranju preduvjeta za više posjetitelja.

– Prošle je godine Kopački rit posjetilo tridesetak tisuća posjetitelja iz raznih dijelova Europe i svijeta. Slično se ponavlja posljednjih nekoliko godina, dakle ostali smo u istom okviru. Na broj gostiju zasigurno utječe vrijeme i globalna kriza, ali bez obzira na to radimo na uređenju infrastrukture i osmišljavanju novih sadržaja kako bi nas posjetilo još više gostiju, jer Kopački rit to može podnijeti – ističe Opačić. Jedna od ovosezonskih ”inovacija” obnovljeni je objekt (recepcija i suvenirnica) u sklopu prijamnog centra koji je izgorio u ožujku 2012.

Na njemu je potrebno dotjerati samo još neke detalje i opremiti ga. U sklopu prijamnog centra već se naziru i konture triju novih zgrada, dijela projekta Integracija natura za zaštićena područja, koji kreditom Svjetske banke financira Ministarstvo okoliša i zaštite prirode.

– U pripremi je dokumenatcija za njihovo opremanje. Sredstva za to osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – kaže Opačić.

Najzanimljiviji turistički sadržaj sigurno će biti turistički vlak koji će voziti od Osijeka do Rita. Natječaj je završen i ugovor potpisan, pa će se, po svemu sudeći, prvi posjetitelji vlakom provozati krajem ovogodišnjeg ožujka.

– Još uvijek razrađujemo detalje vezane uz turistički vlak kako bismo posjetiteljima pružili što više i omogućili detaljnije razgledanje parka – ističe Opačić. Važno je istaknuti da je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za obnovu kompleksa dvorca Tikveš.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps