Na članak objavljen na našem portalu o najavi uvođenja” CO2 certifikata” glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša i  prirode  Dijana Sušac poslala nam je dopis koji objavljujemo u cijelosti :

Poštovani kolege,

zbog velikog interesa vezano za najavu uvođenja „CO2 certifikata“ ministar Zmajlović dao je danas izjavu na tu temu, a stav ministarstva okoliša šaljemo Vam u nastavku.

Prema postojećem zakonodavstvu i regulativi EU ne postoji obveza ishođenja „CO2 certifikata“ za nekretnine. Međutim, pojedine države članice,  kao što su Njemačka i Velika Britanija, već sada u okviru energetskih certifikata osim energetskog razreda nekretnine iskazuju i emisiju CO2.  Ministarstvo okoliša podržava takav pristup, odnosno jedan certifikat i to može biti postojeći energetski na koji se samo dodaje informacija o emisijama.  Smatramo da  je taka inicijativa, o postojanju samo jednog certifikata, opravdana jer se prilikom izrade energetskog pregleda nekretnine, koji je podloga za izradu energetskog certifikata,  već i sada određuju parametri potrebni za izračun emisije CO2  budući da oni proizlaze iz  podataka o vrsti i potrošnji goriva za grijanje ili hlađenje.  Pored toga, ministar Zmajlović naglasio je kako dodavanje podatka o emisijama CO2 na postojeći energetski certifikat nije dodatni trošak i ne mijenja cijenu za građane.mihael_zmajlovic1-110612-485x273

 

Inicijative zemalja poput Njemačke temelje se  na dokumentu koji se zove  „Plan za preobrazbu Europske unije u konkurentno gospodarstvo s niskom razinom ugljika do 2050. godine“. Sukladno planu, glavni sektori odgovorni za emisije stakleničkih plinova su proizvodnja energije, industrija, transport, zgradarstvo i poljoprivreda. Ti sektori trebali bi prijeći na niskougljičnu ekonomiju i to zamjenom fosilnih goriva, korištenjem obnovljivih izvora energije i primjenom tehnologija s vrlo niskim emisijama stakleničkih plinova.

 

 

 

Izradu Strategije za niskougljični razvoj Republike Hrvatske koordinira ministarstvo okoliša uz, naravno,  suradnju s ostalim ministarstvima poput graditeljstva, gospodarstva, poljoprivrede, prometa. Strategija je  u izradi je i biti će donesena 2015.

Website Apps