PRIPREME SU POČELE

15. siječnja 2014.

Običaj Vinceška star je više stoljeća. Vezan je za blagoslov vinograda i vina i njime počinje nova vinogradarska godina. Običaj je da se na čokot objesi najveća kobasice i zalije vinom kako bi sljedeća godina bila rodna, a grozdovi veliki poput kobasice. Nekad je blagoslov bio u prvom planu, a danas se taj blagdan uglavnom obilježava druženjem uz vatru, pečenjem kobasica i slanine nabodene na šibu ili kuhanjem čobancaili autohtonog jela od graha sa slaninom (vinskog graha ili graha običnog) prema tradicionalnoj recepturi, uz pijenje vina, tamburašku muziku i pjesmu i u veselom društvu.p10304211

Baranja će i ove godine biti centralno mjesto proslave Dana Sv.Vinka, popularne vinceške. Običaj star više stoljeća vezan je uz blagoslov vinograda i vina te proslavom istoga počinje nova vinogradarska godina.

U Baranji su u tijeku intenzivne pripreme za proslavu nadolazećeg, kako svi vinari kažu, najvažnijeg praznika u godini. Diljem Baranje vrata vinskih podruma biti će širom otvorena, te pred posjetiteljima stoji izuzetno težak zadatak, za koji se vinski podrum odlučiti.

I ugostitelji  spremno dočekuju veliki vinski praznik, a zasigurna najzanimljivija ugostiteljska ponuda je ona restorana Piroš čizme  iz Suze. 11373070

Restoran u tjednu Sv.Vinka od srijede 22.01 do nedelje 26.01. nudi menu od izabranih delicija.Po pristupačnoj cijeni od 80,00 kuna po osobi gostima će biti ponuđena pašteta od kulena,pečenih paprika i svježeg sira s prepečencem kao predjelo, te vinski gulaš od divljači s njokima od bundeve ili kobasice u Frankovki sa kiselim kupusom i palentom sa roštilja kao glavno jelo i desert -štrudlice od jabuka i višanja s baršunastim preljevom od Traminca,  što će sigurno će biti dobra “podloga” za nastavak obilaska vinskih podruma.

 

 

Website Apps