Premda Baranju u posljednje vrijeme uvrštavaju u top-turističke kontinentalne destinacije, što potvrđuju i brojke dolazaka odnosno noćenja, njezin jedini grad, Beli Manastir, ne može se, bar za sada, pohvaliti turističkim sadržajima. Kako ističu u Turističkoj zajednici Baranje, u gradu je trenutačno 11 objekata sa 191 krevetom. Od ukupne brojke, samo na hotel Patriju otpada 126 kreveta, dok je ostatak raspoređen na 10 smještajnih kapaciteta.

Što se sadržaja tiče – “nula bodova”. U planu je, doduše, od novca iz EU fondova, uređenje okolice Šećeranskog jezera, koje bi u dogledno vrijeme, bar prema tvrdnjama gradskih čelnika, trebalo postati jedno od najljepših baranjskih prirodnih izletišta i mjesta za održavanje različitih manifestacija. Ipak, za jedan grad – premalo. Svakodnevica zasad izgleda potpuno drugačije. Restorani, primjerice. imagesww

Nije rijetkost da se prolaznici središnjim gradskim trgom, dakako oni koji nisu iz Belog Manastira ili Baranje, raspituju gdje mogu otići na ručak. Dobri poznavatelji situacije donedavno su ih mogli uputiti samo na dva mjesta, već spomenuti hotel Patriju ili kultni restoran Kod Kaje. Doduše, za goste su otvorene i pizzerije Picolo mondo, odnosno Europa, ali one ne mogu biti uvrštene u kategoriju restorana, kao ni fast-foodovi. No knjiga je spala samo na jedno slovo. Početkom godine, naime, nakon nekoliko desetljeća rada, zatvoren je restoran Kod Kaje.

– Zašto smo zatvorili? Isključivo zbog teške situacije. Posla je sve manje, a namirnice i režijski troškovi poskupljuju – kaže sada već bivša vlasnica (najmoprimac) restorana, Božena Mudri. U najmu je, podsjeća, bila šest i pol godina, a prije toga godinama je radila u istom restoranu.

– U minusu sam i to je razlog zatvaranja. Poseban problem je hladni dio godine, kada ne zaradim ni za režije – ističe, naglašavajući kako pakira kofere i odlazi u Njemačku, a budućem vlasniku (najmoprimcu) želi mnogo sreće.

Ni u Turističkoj zajednici Baranje nisu zadovoljni manjkom sadržaja u Belom Manastiru.tzbaranja

– Sigurno je da restoranskih sadržaja gradu kronično nedostaje. Goste željne autohtone gastroponude nemamo kamo odvesti osim u Karanac, Suzu ili neko treće, udaljenije, mjesto – konstatira Beata Kovač iz TZ-a, dodajući da su spremni pomoći, koliko je u njihovim mogućnostima, svima koji se žele baviti raznim oblicima turizma, u što pripada i ugostiteljstvo. No, poručuju iz TZ-a, za tako nešto potrebna je i određena doza kreativnosti.

– Gosti traže autohtonu, a ne unificiranu ponudu. Bečki i pariški odrezak, primjerice, trebali bi biti na menijima, ali ponuda mora sadržavati i takozvana obično-neobična domaća jela odnosno deserte – misli turistički vodič Mislav Pavošević.

Ivica GETTO
Website Apps