USKORO JOŠ JEDAN CERTIFIKAT

28. siječnja 2014.

Nakon obveze energetskog certificiranja nekretnina vlasnike kuća, stanova i drugih objekata uskoro bi mogla pogoditi još jedna obveza. Kako je najavila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš vrlo brzo doći će i vrijeme da će nekretnine morati imati i certifikat koji će pokazivati koliko naša nekretnina ispušta ugljičnog dioksida u atmosferu.

I dok ministrica najavljuje nove certifikate građani muku muče i sa energetskim certifikatima koje je potrebno imati prilikom prodaje i oglašavanja zgrade veće od 50 četvornih metara, pa tako i stana bilo koje površine u takvoj zgradi. Certifikat nije potrebno imati jedino ako se prodaje zgrada manja od 50 četvornih metara korisne površine, a u pravilo to su kiosci, garaže, štale…1cabe6df-ee89-4481-9966-ab8ee28af8d0

Nedovršena zgrada može se prodavati i bez certifikata, ali će vlasnik zgrade, nakon što ju dovrši, a prije uporabne dozvole, certifikat nabaviti. Ministrica je podsjetila građane i da će svaka stambena i poslovna zgrada veća od 50 četvornih metara ili njen stan koji se iznajmljuje, daje u najam ili leasing od 1.siječnja 2016. godine također morati imati certifikat. Svaki certifikat koji se izda evidentiran je u Ministarstvu graditeljstva i ima svoj broj tako da nikakve “muljaže” nisu moguće.

Zanimljiv je i podatak da je sredinom siječnja ove godine u Ministarstvu evidentirano oko 17.500 certifikata dok ih je krajem 2010. godine bilo izdano svega 60. Kod prodaje nekretnina obveza je svakog vlasnika svakom potencijalnom kupcu predočiti energetski certifikat. Ako vlasnik ili posrednik oglašava prodaju u oglasnicima koji nisu definirani kao medij tada neće biti novčano kažnjen za oglašavanje.

No svejedno ga potencijalni kupac može prijaviti nadležnoj inspekciji, a to je Ministarstvo gospodarstva, jer mu nije predočio energetski certifikat na uvid. Novčana kazna u tom slučaju je od 5000 do 10.000 kuna za fizičku osobu te 15.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu.

Poslovni.hr

Website Apps