800 GODINA BELOG MANASTIRA

9. veljače 2014.

Održana Druga sjednica Odbora za izradu monografije o gradu Belom Manastiru. Čalnovi Odbora: Ivan Doboš, predsjenik, Davorin Taslidžić, tajnik, te Duško Kostić, Oskar Keller, Jadranka Sabljak, Jovan Nedić,  Zlatko Đukić, Daniela Taslidžić Herman, Edo Jurić i Tunde Šipoš Živić, članovi Odbora nazočili su sjednici.
Ivan Doboš otvorio je sjednicu i upoznao je sudionike sjednice s temom o kojoj je opširno govorio Davorin Taslidžić, posebno naglasivši: – Ovo zacijelo kapitalno djelo svekolike zavičajne povjesnice zapravo treba razotkriti sve dosadašnje dvojbe glede različitih tumačenja pojedinih prije svega, povijesnih zbivanja, pojava i osoba. Tareba kazati kao je poglavlje vezano za povijest zaključeno, i sada preostaju proglavlja o sadašnjosti i budućnosti na čemu se intenzivno radi. Odbor za monografiju
Bjelodano u burnim mijenama gotovo tisućljetne prošlosti, uvijek je bilo, ali i dalje ima poznate zaslužne građane, čiji su život i rad, djelovanje utkani  u povijesnu zbilju svoga kraja, zavičaja – grada napose. Mogu reći danas sve to iz kuta modernoga doba, takva prošlost mnogima od njih, Beli Manastir je bio tek prvi poticaj ili polazište na putu u život i stvaralaštvo, ili su dužem ili kraćem boravku u kraju svojim djelovanjem ostali trajno vezani za taj prostor.
Tiskovina  će obuhvaćati dakle, sve značajne povijesne i druge događaje, imena i osobe od prvoga spomena mjesta u prošlosti. Ovaj nakladnički iskorak usmjeren je k cilju da se dobije knjiga u kojoj se slilo sveukupno znanje o Gradu. To je zacijelo tiskovina koja progovara o svemu onome što se o Gradu znalo, ali i onome što se  vješto skrivalo i tajilo desetljećima, pa i stoljećima… Bit će to stoga knjiga za svakoga u, i izvan Belog Manastira.
Ova knjiga završni je čin obilježavanja 800. (1212.-2012.) obljetnice prvoga spomena Belog Manastira u povijesnim vrelima. Objavljivanjem  je ostvarena zamisao da Grad Beli Manastir, razumije se i njegovi građani imaju napisanu svoju povijest. Knjiga će stoga biti nezaobilazno štivo, ali bezuvjetno i poticaj pisanju drugih knjiga koje ovom Gradu nedostaju.
U raspravi u vezi s tim govorili su:  Duško Kostić, Jovan Nedić, Oskar Keller, Edo Jurić, Jadranka Sabljak i Zlatko Đukić.
Složili su se svi kako je trenutno vrlo bitno okupiti u što kraćem roku podatake vezane za  najnovije doba, i to što se odnosi na djelovanje tvrtki, ustanova, udruga, športskih klubova i slično. Tu se ulažu značajni napori da se dosegnu ti podaci, pa se zaključilo kako je potrebito obratiti se pojedincima/građanima putem medija, koji imaju neku svoju starinsku ‘priču’ ili fotografiju da ju podijele sa Odborom te istu donesu u Centar za kulturu Grada Belog Manastira svakim danom  od ponedjeljka do petka od 8,00 do 14,00 sati kako bi sliku skenirali i odmah ju vratili  vlasniku.
Vrlo složen je to i zahtijevan posao koji će u konačnici rezultirati veliku knjigu o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Beloga Manastira.

Website Apps