Stotinjak zaposlenika (većinom žena) belomanastirske tekstilne tvrtke Manastir-teks vrlo brzo će se naći – na ulici. Dijelu žena nije produžen ugovor na određeno vrijeme, a dio odrađuje otkazni rok od mjesec, mjesec i pol ili dva mjeseca. Ista sudbina najvjerojatnije očekuje i ostale.

– Nakon više od deset godina rada dobila sam otkaz i odrađujem otkazni rok. Neke kolegice već su na birou – priča jedna od njih, naglašavajući kako ni sama ne zna što će kada se u Baranji zapošljavanje poistovjećuje s dobitkom na lotu.60810005-provjereno-derifaj-tekstilne-radnice

Neslužbene informacije, naime, govore kako se Manastir-teks seli u Srbiju, u Niš, gdje će nastaviti proizvodnju. Već se, kažu dobro obaviješteni, tamo odvoze strojevi, a skupina djelatnika neko će vrijeme obučavati tamošnje nove zaposlenice. Tvrtka se, inače, bavi pletenjem, a u njoj radi stotinjak žena iz različitih krajeva Baranje.

– Za sada sam čuo samo kuloarske priče, ali ako stvarno do toga dođe, bit će to novi udarac na gradski proračun i, prije svega, obiteljske budžete – kaže belomanastirski gradonačelnik, Ivan Doboš, koji službene informacije o eventualnom zatvaranju tvrtke još uvijek nema.

Prema informacijama koje imamo, takva sudbina za sada ne čeka ostale belomanastirske tekstilke. U nekadašnjoj hali IMV-a (poslije TADO), na Poslovnoj zoni Zapad, naime, u ovom trenutku rade četiri tekstilne tvrtke. Uz Manastir-teks, tamo su još Manastir, Nova konfekcija i Manastir konfekcija. Za sada posluju pozitivno, a plaće isplaćuju na vrijeme. Kako saznajemo, bore se na tržištu i među boljima su Benettonovim kooperantima u ovom dijelu Europe, što im jamči opstanak. Stoga ne misle ni o kakvoj seobi ili eventualnom zatvaranju tvrtki, već normalno nastavljaju rad. Ukupno je tamo zaposleno više od 400 radnica.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps