ŠTRAJK SOLIDARNOSTI

25. veljače 2014.

Sindikati su pozvali sve zaposlene u Hrvatskoj da se danas u podne priključe dvosatnom općem štrajku solidarnosti s onima koji rade a ne primaju plaće. Iskaz je to i neslaganja s novim Zakonom o radu protiv kojeg će se u srijedu prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu.

Jedini uvjet za odustanak od ovih akcija jest povlačenje prijedloga Zakona o radu iz saborske procedure, a koji je na dnevnom redu u srijedu.

Štrajk protiv novog ZOR-a formalno će se održati kao štrajk solidarnosti zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu. 
imagesysew
Sve one službe koje su nam važne za svakodnevni život stat će sutra, nakratko, u znak solidarnosti s onima koji rade, a ne primaju plaće a takvih je u Hrvatskoj oko 70 tisuća. Točno u podne tramvaji i autobusi u svim većim gradovima Hrvatske, pa tako i u Osijeku, stat će na pet minuta. Od 12 do 14 sati bit će zaustavljen putnički i teretni željeznički promet na domaćim linijama.  

Liječnici, medicinske sestre i medicinsko osoblje održat će pola sata mirni skup solidarnosti. Nastava u školama trajat će do 12 sati. Stariji učenici bit će pušteni kućama, a za one mlađe bit će organiziran dnevni boravak. Nastave u ta dva sata neće biti ni na fakultetima, a tijela državne uprave sindikati su pozvali da u tom razdoblju ne rade. 
Sindikalisti smatraju da dvosatni štrajk neće uzrokovati velike gospodarske štete. Istodobno poručuju da je o tome trebala razmišljati Vlada kada je u saborsku proceduru slala prijedlog novog ZOR-a. A hoće li se on doista naći na dnevnom redu saborske sjednice u srijedu saznat će se tijekom dana.

Hrvatska udruga poslodavca: ZOR ne ugrožava radnička prava, štrajk nije opravdan.

“Podupiremo pravo na štrajk, međutim, štrajk protiv predloženih izmjena ZOR-a nije opravdan” ističu u HUP-u i tvrde da te izmjene prije svega malim i srednjim tvrtkama otvaraju mogućnost da u dogovoru sa zaposlenicima rad organiziraju fleksibilnije, u skladu s današnjim potrebama tržišta.
Bez opsežnih strukturnih reformi, uključujući i onu radnog zakonodavstva, nije moguće zaustaviti negativne trendove u gospodarstvu, smatra HUP. Poslodavci upozoravaju da nije istinita teza koju plasiraju protivnici izmjena ZOR-a prema kojoj će radnici odsad stalno raditi 56 sati tjedno. “I prema novom prijedlogu ZOR-a radni tjedan ostaje 40 sati tjedno, odnosno najviše 48 sati s prekovremenim radom. Samo je povremeno zbog potrebe posla otvorena mogućnost da se u nekim danima radi dulje, do maksimalno 56 sati, ali onda se u drugom razdoblju mora raditi manje kako bi prosjek radnih sati unutar četiri mjeseca ostao na razini kakva je i sada”, tumači HUP.

Radio Osijek

Website Apps