DAN ŽENA

8. ožujka 2014.

Ideja za obilježavanjem međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20.stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1957. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikatdva mjeseca kasnije.

Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagen u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Slijedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Ti događaji su koincidirali s požarom u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku, nakon koga su slabe mjere sigurnosti na radu okrivljene za veliki broj žrtava. zena

Hrvatska narodna stranka-liberalni demokrati Podružnica Beli Manastir i  Ženska inicijativa Hrvatske narodne stranke Beli Manastir obilježit će Dan žena. Prigodnom podijelom cvijeća i čokoladica svim osobama nježnijeg spola , u subotu 08.03. 2014. godine ,                u 10 sati  na Trgu slobode u Belom Manastiru obilježit će praznik, te istovremeno pozvati sve žene da se uključe u rad Ženske inicijative HNS-a Beli Manastir, kako bi zajedničkim radom doprinijeli poboljšanju položaja žena na području Grada Belog Manastira .

Website Apps