Nekadašnji beljski restoran u prigradskom naselju Šećerana prijeći će u vlasništvo grada Belog Manastira. Dopuštenje za potpisivanje kupoprodajnog ugovora gradonačelniku, Ivanu Dobošu, dala je većina u Gradskom vijeću, a iznos od 375.000 kuna Grad će Belju isplaćivati u iduće tri godine. Riječ je o otkupu dviju čestica – jedne površine 1.623 četvornih metara, na kojoj se nalazi zgrada, i druge površine 2.457 četvornih metara, na kojoj je oranica.

– S Beljem je dogovoreno obročno plaćanje. Do kraja ove godine dužni smo platiti 75.000 kuna, a iduće dvije godine po 150.000 kuna – objašnjava Doboš, naglašavajući kako otkup prošle godine nije bio planiran pa će ova stavka u proračun biti uvrštena rebalansom.

Kako stoji u obrazloženju prijedloga odluke, Belje je maksimalno izišlo u susret Gradu budući da je osječki Zavod za urbanizam i izgradnju zgradu procijenio na gotovo 900.000 kuna.

Beljski restoran u Šećerani, koji je starijim Baranjcima ostao u lijepim uspomenama, trenutačno je u katastrofalnom stanju. Potpuno je devastiran, a u njegovu obnovu potrebno je uložiti mnogo novca. U gradu su svjesni da vlastitim snagama to ne mogu učiniti.

– Vlasništvo nad nekretninom otvara mogućnost apliciranja na razne domaće i inozemne fondove, a vjerujem da će neki od projekata vezan uz obnovu i prenamjenu zgrade sigurno dobiti zeleno svjetlo – kaže Doboš, dodajući kako već imaju nekoliko ideja.

Jedna od njih smještanje je Mjesnog odbora ovog prigradskog naselja u dio zgrade, što bi se moglo učiniti i vlastitim novcem. Nadalje, dodaje Doboš, interes za dio zgrade već je pokazala i Obrtnička komora, a zapitao se i zašto u restoranu ne bi bio smješten i hostel. Njegova razmišljanja vezana uz hostel usko su povezana s uređenjem okolice Šećeranskog jezera, za što je Grad dobio ne tako mali novčani iznos iz EU fondova.gotovina

Gradska oporba nije se složila s prijedlogom odluke o otkupu restorana, ali nije bila ni protiv.

– U cijeloj priči nije ništa definirano pa ne možemo prihvatiti trogodišnju obvezu plaćanja – obrazložio je predsjednik GO HDZ-a, dr. Davorin Bubalović, a njegov stranački kolega Ivan Vukelić zamjerio je što Grad Belju nije ponudio neku drugu soluciju, poput zamjene nekretnina. Ivica Getto

Website Apps