NESTAJE BARANJSKO GOSPODARSTVO

12. ožujka 2014.

“Svi naši napori oko dovođenja stranih investitora padaju u vodu kada smo svjedoci događanja na Belju”, rekao je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, obraćajući se vijećnicima nakon što ga je predsjednica Gradskog vijeća, Jadranka Sabljak, zapitala može li na neki način potkrijepiti kuloarske priče o situaciji na Belju, odnosno u kakvoj je situaciji baranjsko gospodarstvo.

– Nakon što je Ricardu prodan Beljetrans, 70 posto radnika, najviše iz administracije, završilo je na Zavodu za zapošljavanje, a vozači koji su ostali, nezadovoljni su – rekao je Doboš, nastavivši kako ništa ljepša situacija nije ni s beljskim Mlinom. Tvrdi kako je sve evidentnija njegova prodaja Granoliju, što, uz neslužbene priče vezane uz beljsku Mljekaru i Baranjku, daje naslutiti da se na Belju nešto događa.belje400

– Sve skupa nam govori kako vlasnik Belja ima neke svoje planove, koje očito ne veže uz Baranju – nagađa Doboš, podsjećajući kako je riječ o neslužbenim informacijama, ali i privatnom kapitalu, odnosno osobnoj odluci vlasnika, vjerojatno potaknutoj kupnjom Mercatora, točnije činjenicom kako banke vjerovnice od Agrokora zahtijevaju da prije zaključenja posla otkrije financijsku konstrukciju za preuzimanje tog velikog slovenskog trgovačkog lanca.

– Iako javnost sve više tiska, vlasnik vuče poteze za koje misli da su optimalni i tu se ništa ne može – zaključuje Doboš.

I dok je eventualna rasprodaja dijela Belja za sada samo u stadiju neslužbenih informacija, sigurno je da vrata zatvara belomanastirska tekstilna tvrtka Manastir-teks.

– Osim priča oko Belja, svjedoci smo dislokacije Manastir-teksa, tekstilne tvrtke u kojoj je radilo stotinjak žena. Vlasnik je odlučio pogon preseliti u Niš. I ovdje je riječ o privatniku koji vuče poteze od vlastitog interesa, na koje Grad ne može utjecati – rekao je vijećnicima Doboš, istaknuvši kako donekle shvaća potez vlasnika Manastir-teksa budući da seobom u Srbiju tvrtka ostaje u CEFTA-i, što je poveznica s velikim ruskim tržištem… Ivica Getto

Website Apps