U Belom Manastiru se umirovljenička populacija sve više zapostavlja. Vidljivo je to po isplatama uskrsnica kojih je iz godine u godinu sve manje, pa je lako moguće da se netko od umirovljenika neugodno iznenadi i tijekom ovogodišnje isplate, istaknuo je na konferenciji za novinare koju su organizirali HDZ, DZMH i HSU, Ivan Šutalo, predsjednik belomanastirskog HSU-a. Podsjetio je na to kako je do prije nekoliko godina uskrsnica bila isplaćivana svim umirovljenicima, ali se to promijenilo uvođenjem cenzusa, pa je osamstotinjak umirovljenika ostalo uskraćeno za isplatu po 150 kuna. Tvrdi kako je godinama uskrsnicu dobivalo 2.600 umirovljenika, dok je uvođenjem cenzusa, prošle godine isplaćeno samo 1.787 usksrnica.

– Gradonačelnik je, bez dogovora s nama, uveo cenzus od 3.000 kuna. I na to smo pristali, ali uz uvjet da iznos uskrsnice bude 200 kuna, što je odbio uz obrazloženje da će dio novca dati socijalno ugroženim osobama – kaže Šutalo, naglašavajući kako se pribojava gradonačelnikove izjave kada je rekao da će razmisliti o daljnjem spuštanju cenzusa na 2.500 kuna.Kava za kasnije

– Kada se tome doda povećanje mirovina od dva posto, čime dio umirovljenika probija cenzus, još će ih više ostati bez ovog simboličnog iznosa koji, ipak, mnogo znači – kaže Šutalo. Gradonačelnik Ivan Doboš demantira da će cenzus, bar što se ove godine tiče, biti smanjen.

– Cenzus ostaje 3.000 kuna. Ako dođe do smanjenja, to će se dogoditi iduće godine, ali samo ako se ukaže potreba – kaže, naglašavajući kako su sredstva osigurana za oko 2.000 umirovljenika odnosno 485 osoba koje primaju pomoć za uzdržavanje.

– Moram reći da dio umirovljenika čak ni ne dođe po uskrsnicu. Riječ je o onima koji su prijavljeni u Belom Manastiru, a ne žive ovdje – ističe Doboš. I.Getto

Website Apps