Realno je za očekivati da će tijekom ljeta putničko pristanište na Dunavu u Batini biti službeno otvoreno, tvrdi mr.sc. Božana Matoš, ravnateljica Lučke uprave Vukovar, pod čijom će ingerencijom biti batinska luka, kao i sve ostale na hrvatskom dijelu Dunava.

– Gradnja putničkog pristaništa u Batini završena je krajem 2013. godine. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole, odnosno priprema za tehnički pregled – kaže, objašnjavajući kako će za prijem putnika pristanište biti spremno nakon izdavanja Rješenja o otvaranju i razvrstavanju pristaništa, koje na temelju Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda donosi ministar pomorstva, prometa i infrastrukture. Ono se donosi nakon što su osigurani svi preduvjeti za siguran prihvat putnika na temelju Uredbe o pristaništima unutarnjih voda i Uredbe o tehničko-tehnološkim uvjetima za luke i uvjetima sigurnosti plovidbe u lukama i pristaništima unutarnjih voda. Teško je očekivati da će ove godine u Batini pristajati putnički brodovi, premda ni to nije nemoguće.dunav danube cruise kruzeri brodovi turizam------4 stupca colorekonomija

– Za 2014. godinu nema najave dolaska putničkih brodova u Batinu, iako su neki brodari imali upita o datumu otvorenja pristaništa – kaže Matoš, naglašavajući kako je Lučka uprava početkom godine poslala brodarima s kojima surađuje brošuru putničkih pristaništa na Dunavu, u kojoj je i Batina, te ih obavijestila o očekivanom terminu otvaranja.

Batinska je luka, osim što se dokumentacije tiče, gotovo spremna za doček prvih turista. Hortikulturno je uređena, postavljena su lučka obilježja, nabavljena je i rasvjeta. Kako ističe općinski načelnik Stipan Šašlin, odustalo se od prvobitne namjere postavljanja metalnih kućica za policiju i carinu.

– Brodari će najavljivati dolazak pa će se policijski i carinski pregledi obavljati na brodu – objašnjava Šašlin. Mjesnim dušebrižnicima, koji tvrde da je luka sagrađena na najgorem mogućem mjestu i gdje je Dunav najplići, odgovara kako je projekt radila struka te kako nema razloga sumnjati.

– Putnici će iz broda izlaziti gotovo u riječnoj matici, budući da će uz obalu biti postavljen još jedan ponton – objašnjava Šašlin. Inače, nekoliko metara od današnje luke, desetljećima je pristajala kompa koja je Batinu, prije izgradnje mosta, spajala s Vojvodinom. Cijelu priču oko gradnje batinske luke prije više godina počela je Osječko-baranjska županija. Sudeći prema tadašnjim projekcijama, godišnje bi u batinsku luku trebalo stizati nekoliko desetaka tisuća turista.I.Getto

Website Apps