KULEN INKUBATOR U JAGODNJAKU

1. ožujka 2014.

Projekt vrijedan približno osam i pol milijuna nepovratnih kuna nominirala je Općina Jagodnjak na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, koji je završen 18. veljače. Projekt je blisko vezan uz već brendirani baranjski (jagodnjački) kulen, točnije, uz njegovu proizvodnju, sušenje i praćenje cijelog procesa – “od kolinja do rezanja”.indeksirajASA

– Projekt smo nazvali Kulen inkubator, jer je osnovni cilj “inkubirati” proizvođače kulena, odnosno omasoviti proizvodnju u selu – kaže općinski načelnik Anđelko Balaban, naglašavajući kako bi u konačnici u Jagodnjaku trebala biti sagrađena četverodijelna “kulen-hala”.

Svaki bi dio hale bio posebna cjelina, dakle u svakoj manjoj hali odvijao bi se zasebni proizvodni proces, nakon kojega će kulenovi završavati u četiri komore, gdje će se sušiti i dozrijevati.

– Halu smo planirali namijeniti proizvođačima početnicima. Godinu-dvije, koliko je potrebno da se uhodaju u posao, njome bi se koristili besplatno, a nakon toga, kada prikupe dovoljno sredstava za investiranje u vlastiti proizvodni pogon, na njihovo mjesto dolazit će novi proizvođači – objašnjava Balaban sistem “inkubiranja” proizvođača kulena, dodajući kako planiraju da cijeli proces proizvodnje prate i stručnjaci.

– Projekt je nastao u suradnji s osječkim Poljoprivrednim fakultetom, pa smo u sklopu cijele priče nominirali i gradnju, odnosno opremanje laboratorija, gdje će se pratiti tehnologija proizvodnog procesa i obavljati analize kako bi gotov proizvod bio standardiziran te kako bi se u hodu ispravljale pogreške i unapređivala kvaliteta – kaže.

Jagodnjačani s kvalitetom ne bi trebali imati problema, jer je to baranjsko selo već nadaleko poznato po svojim “kraljevima kolinja”. Uostalom, već godinama se tamo održava jedina baranjska kulenijada, koja je već poodavno izišla iz regionalnih okvira kako po natjecateljima tako i po stručnoj komisiji odnosno pokroviteljima.belje_kulen

– Godišnje se u Jagodnjaku sigurno proizvede nekoliko desetaka tona kulena, čemu treba dodati kulenove seke. Približno 200 domaćinstava bavi se njegovom proizvodnjom, a minimalno se po domaćinstvu godišnje proizvede 20-ak kulena. Oni, za sada, služe za vlastite potrebe i darove, a prosječna je cijena dijela proizvoda namijenjenih za prodaju 180 kuna po kilogramu – ističe Balaban.

Dodaje kako se nada zelenom svjetlu Ministarstva zbog nekoliko razloga, a jedan od njih je, osim tradicije, činjenica da imaju gotovo sve potrebne reference za proizvodnju kulena te što nekoliko godina koriste razne fondove upravo radi poboljšanja i intenziviranja proizvodnje kulena.

Ivica GETTO

 

Website Apps