Učenici baranjskih osnovnih škola i ove godine imaju priliku ljetovati u Vili Baranja, smještenoj u Dramlju pokraj Crikvenice, na samo nekoliko metara od morske obale. Podsjetimo, Vila je u suvlasništvu svih baranjskih općina, obnavljana je, pri čemu je sanirana i većina nedostataka.

Planiramo sastanke s voditeljima, nakon čega će biti poznate sve pojedinosti vezane uz smjene i njezino korištenje – kaže Vlado Kedmenec, direktor belomanastirske Stanouprave, tvrtke koja skrbi o odmaralištu.

Prvi autobus učenika na more bi trebao otići polovinom  lipnja, a zadnja učenička smjena vraća se uoči početka nove školske godine. Stanouprava jedinicama lokalne samouprave naplaćuje 1.050 kuna po djetetu, a na njima je da, uz obvezatno financiranje prijevoza, sufinanciraju dio troškova, ako mogu i žele. Tako, primjerice, Grad Beli Manastir ljetovanje sufinancira s 250 kuna po djetetu pa roditelji u konačnici plaćaju 800 kuna. Također, iz gradskog proračuna plaća se i približno 8.000 kuna za prijevoz djece.Kedmenec tvrdi kako je njihov izračun realan te da je nemoguće da cijena sedmodnevnog boravka bude manja, posebice ne takva kakvu predlaže Balaban. “U cijenu je uračunato pet obroka dnevno, osiguranje i dnevnice za voditelje”, kaže, podsjećajući na stroge zakonske odredbe vezane uz, primjerice, prehranu, kao i na velike kazne kojima su, u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti ili nepridržavanja odredbi, izložene odgovorne osobe. Dodaje kako su djeca na moru punih sedam dana, budući da je polazak uvijek planiran za ponedjeljak ujutro, a povratak iz Dramlja sljedećeg ponedjeljka predvečer.Upis u školu

Dakako da su proračuni sve tanji i tanji pa neke od baranjskih općina ne mogu pratiti Beli Manastir. Stoga se događalo da učenici pojedinih škola uopće ne odlaze organizirano na more. Najglasniji u borbi da se smanji cijena ljetovanja je Anđelko Balaban, načelnik Općine Jagodnjak, koji se ne može pomiriti s činjenicom da tjedan dana boravka na moru stoji 1.050 kuna po djetetu.

– Već nekoliko godina pokušavam ukazati na bitan problem koji imamo s odmaralištem. Cijena koju djeca moraju platiti veća je od pojedinih pansionskih hotelskih aranžmana i nije realna, to više što je riječ o našoj nekretnini – tvrdi Balaban, naglašavajući kako je, uz pomoć stručnih osoba, izradio kalkulaciju prema kojoj je za sedmodnevni boravak u Vili dovoljno nešto manje od 400 kuna po djetetu.

– U tom bi slučaju Općina Jagodnjak mogla čak i sama snositi kompletne troškove za 40 djece pa bi najbolji učenici nižih razreda OŠ Jagodnjak konačno vidjeli more i uživali u “našoj” Vili Baranji – kaže Balaban, dodajući da će iskoristiti sva zakonska prava kako bi djeci omogućio jeftinije ljetovanje u vlastitom objektu.

Ivica GETTO
Website Apps