OSUMNJIČEN ZLOSTAVLJAČ PASA

7. ožujka 2014.

Čini se da brutalni događaj zabilježen sredinom prošlog mjeseca u šumskom dijelu Vrbik kod belomanastirskog prigradskog naselja Branjin Vrh dobiva epilog. Podsjetimo, šetajući tim predjelom, jedan je Belomanastirac ugledao stravičan prizor – mladog njemačkog ovčara obješenog o drvo četiri metra dugom i tri centimetra širokom “gurtnom”, kojom se može šlepati automobil. Jučer je PU osječko-baranjska objavila da se, nakon kriminalističkih istraživanja, sumnja da je kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja počinio 25-godišnjak iz Branjina Vrha.

– Mladić je između 15. i 16. veljače u šumskom dijelu Vrbik, na području Branjina Vrha, s pomoću užeta objesio psa o granu vrbe – stoji u šturom policijskom priopćenju.

Belomanastircu koji je prvi vidio obješenog psa i alarmirao nadležne institucije još su u uvijek u sjećanju stravične slike.

– To nikada neću zaboraviti. I dalje se pitam kako je moguće da postoji netko spreman takvo što učiniti, a siguran sam da mnoge ljude muči isto pitanje – kaže, nadajući se da će počinitelja stići zaslužena kazna.

Prema riječima Vinka Benića, direktoar belomanastirske veterinarske stanice, nakon razudbe (obdukcije) pas je odvezen u kafileriju u Sesvetskom Kraljevcu.

Podsjetimo i na zakonske odredbe, koje kažu da kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje može podnijeti svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom općinskom državnom odvjetništvu. Sankcije za zlostavljanje ili ubijanje životinja predviđene su Kaznenim zakonom, u kojem stoji: “Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine, a ako se dokaže da je kazneno djelo počinjeno iz koristoljublja, počinitelj će biti kažnjen kaznom zatvora do dvije godine”. I. Geto

Website Apps