Prigodom samo jednog izlaska u nadzor manjeg dijela baranjskih ribolovnih voda, ribočuvari Zajednice sportsko-ribolovnih udruga Baranje prošlog su tjedna bili prisiljeni ispisati sedam kazni ribičima koji ili nisu znali ili su “zaboravili” pravila koja se na vodi moraju poštovati. A ona, tvrdi dopredsjednik ZSRU Baranje i koordinator Ribočuvarske službe, Pero Čalušić, nisu od jučer, premda se do ulaska Hrvatske u EU baš i nisu primjenjivala. Početkom godine, naime, krenula je njihova puna primjena.

– Do sada su neka pravila bila samo mrtvo slovo na papiru. No, sukladno naputcima, na vodi se moramo ponašati onako kako to nalažu zakonske odredbe – kaže, napominjući kako rad ribočuvarske službe nadzire i ribarski inspektor. Sve ribiče upozorava na neke važnije odredbe zakona, čije je nepridržavanje bio i osnovni razlog ispisivanja većeg broja kazni.

– Nijedan ribič, primjerice, vodu ne smije napustiti prije nego što na plemenitim ribama (šaran, štuka, smuđ, som…) koje je ulovio, a može ih uloviti tri tijekom jednog ribolova, nije odrezao donju peraju – kaže, objašnjavajući kako se to čini zato da riba ne bi završila u nekom od ugostiteljskih objekata. Nadalje, priča Čalušić, svaki ribič ima pravo riboloviti s tri štapa s po jednom udicom.

– Svaki štap “viška” kažnjava se sa po 600 kuna i obvezom napuštanja ribolovne vode – nastavlja, dodajući kako se ne može tolerirati ni ribička isprika da su “zaboravili” ribolovnicu kod kuće ili u automobilu, te čuvanje ulovljene ribe u kantama ili metalnim čuvaricama. Kako bi, zbog pune primjene zakona, ribiči bili što manje kažnjavani, predstavnici ZSRU-a Baranje obilaze skupštine SRU-a i njihove članove podsjećaju na pravila kojih se ribiči na vodi moraju pridržavati.

Inače, baranjske vode trenutačno nadziru 22 ribočuvara, a u 25 sportsko-ribolovne udruge krajem prošle godine bilo je učlanjeno približno 2.300 ribiča. Ivica Getto

Next Post
»
Website Apps